31. Jan. 2014 Zbog promene smena u školama veæi troškovi iz opštinskog budžeta

Uèenici i nastavnici u osnovnim školama na podruju opštine Bogatiæ od ponedeljka æe ponovo promenti smene. Takav zakljuèak je, prema reèima Miladina Stanèetiæa, rukovodioca odeljenja društvenih delatnosti, usvojen na sastanku direktora gde je preovladalo zalaganje za poštovanje zakona koji je ovu obavezu propisao.

Ova praksa, uvedena poèetkom školske godine, finansijski je neopravdana jer uveæava troškove prevoza i to bi mogao da bude jedan od argumenata da se u narednom periodu otvori pitanje zakonskih izmena i njenog ukidanja. Posebno zbog toga što odudara od proklamovanih „mere štednje i stabilizacije“.

Naime, budžetom opštine Bogatiæ je za troškove prevoza uèenika u ovoj godini predviðeno 7,6 miliona dinara, ali æe zbog nove zekonske odredbe biti utrošeno, prema grubim procenama još 50 odsto više novca.

Troškovi prevoza uèenika svakog drugog meseca, kada se promene smene, znatno se uveæavaju zbog uvoðenja dodatnih autobuskih linije kako bi se prevezli uèenici koji putuju u matiène škole. Prevoznik „Maèva ekpres“ obraèunava preðeni kilometar na takvim linijama po 110 dinara.

Samo u decembru prošle godine, za prevoz djaka-putnika iz Salaša Crnobarskog i Oèaga do škole u Klenju plaæeno je dodatno više od 500.000 dinara.

Za dve nove linije koje æe od ponedeljka morati da se uvedu kako bi se ðacima iz Banovog Polja i Metkoviæa omoguæilo da na vreme stignu u školu i posle nastave ne èekaju nekoliko sati autobus na redovnim autobuskim linijama biæe potrebno da se izdvoji više oko 300.000 dinara

VRH