6. Sep. 2013 Intervju Nenada Beserovca listu "Glas Podrinja"


НЕНАД БЕСЕРОВАЦ, НОВИ ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ БОГАТИЋ У СУСРЕТ ДАНУ ОПШТИНЕ

НЕЋЕМО СЕДЕТИ СКРШТЕНИХ РУКУ

Годишњи општински буџет, “скројен” је да задовољава потребе општинске управе и буџетских корисника. Тражимо инвеститоре и представљамо не мале потенцијале краја, истиче у разговору за “Глас Подриња”, нови председник општине Богатић Ненад Бесеровац

Недавно је ступио на дужност, првог човека мале вароши, а амбиција је много. С друге стране су објективна ограничења. Пре свега велика економска криза и скроман општински буџет. Али живот тече даље и чекања нема. За све су нужне мере и акције привредног опоравка општине. Како их сагледати?

- Богатић, као неразвијена општина, која је дуго “скрајнута” из свих сфера инвестирања и подстицаја од стране државе, заслужује да се и Влада Србије позабави привредним опоравком овог краја. Локална самоуправа, без помоћи државе, са буџетом од 600 милиона динара, који је један од најмањих у Србији, за који се може рећи да нити је развојни нити социјални, буквално служи само да се задовоље основне потребе, општинске управе и буџетских корисника, тешко шта може учинити сама и поред штедње и стезања каиша. Тешко да се шта капитално реализује.

Наравно, ми нећемо кукати и чекати само помоћ са стране. Морамо створити предуслове да ту помоћ заслужимо и покушамо и сами да доведемо инвеститоре, који су заинтересовани да улажу у наш крај. Да бисмо то и урадили пре свега морамо јасно представити потенцијале којима располажемо. Ми смо у преговорима са једном озбиљном консултатском кућом око израде стратешког документа развоја општине Богатић, који ће обухватити период 2013-2020.

Такође, планирањем буџета за следећу годину предвидели смо оснивање одређених одељења или одсека у оквиру општинске управе, као што су Локални економски савет, Канцеларија за локални економски развој, потом за младе, које ће преузети одговорност за економску проблематику. Данашње време налаже бављење менаџерским послом и локалне самоуправе, а не само пуким трошењем буџетских средстава.

Близина ауто пута, пруге и ареодрома је свакако још једна од наших компаративних предности, коју ће појачати и реализација најављеног пројекта изградње новог ауто пута Нови Сад-Рума-Шабац-Лозница.

Какво је место пољопривреде у развојној политици?

- Располажемо са 25.000 хектара обрадивих површина, а годишње утовимо око 200.000 комада товљеника. Импозантне цифре, обавезују. Познати су и наши проблеми везани за ову привредну грану. То су: уситњен посед, неорганизован откуп и извоз, мали складишни капацитети, посебно прерађивачки. Земљорадници су веома обучени и стручни за производњу на својим поседима али препуштени сами себи. Њихов проблем није толико производња билко чега. Проблем настаје код наплате рада и сопственог зноја. Укидање земљорадничких задруга и пољопривредних комбината, који су били партнер нашем сељаку у прошлости, јесте што би новим законом о задругама требало поправити. Постојећа индустрија није нешто чиме треба да се хвалимо, а једина и значајна наша предност у овој области је што немамо великих загађивача животне средине и производња здраве хране је оно на чему треба потенцирати у будућем периоду.

Шта можете рећи о алтернативним изворима енергије?

- Геотермалне воде су свакако оно што морамо представити потенцијалним улагачима. Ако се зна да у нашем крају постоји десетак бушотина, а да имамо и бушотину на којој су завршене истражне радње, може се колико сутра користити у комерцијалне сврхе, са температуром воде од 80 степени на изворишту и протоком од 50 литара у секунди и около 16 хектара земљишта у државној својини, онда је на нама само да нађемо стратешког партнера који ће пронаћи економски интерес и овај потенцијал ставити у функцију. Ускоро треба овим поводом да угостимо чланове једне швајцарске компаније којој је уска специјалност геотермална енергија.

Соларна енергија је сличан потенцијал који можемо понудити, јер наша општина са преко 2.000 сунчаних сати у току године има економску оправданост за улагање и искоришћење овог вида енергије. У сарадњи са општином Бијељина, приступили смо изради Студије изводљивости о соларној и енергији на биомасу, која треба да буде завршена половином следеће године. Она ће бити још један стратешки документ који ће показати економску оправданост улагања у коришћење ове врсте енергије.

Наслоњеност општине на две реке, Дрину и Саву, осим развоја туризма, пружа могућност искоришћења хидроенергетског потенцијала.

Где је место неговања културних вредности и организација манифестација?

- Наравно да ће мо наставити да негујемо традицију Мачве и наше културне вредности, не само кроз манифестације које већ постоје, као што су “Хајдучке вечери”, “Бој на Дубљу”, “Ивањдански дани”, сликарска колонија у Совљаку и остало, већ и кроз друге видове културног стваралаштва. Кључну улогу у овој области морају заузети Културно-образовни центар Богатић, Народна библиотека “Јанко Веселиновић”, који треба да буду носиоци ових активности, као и Туристичка организација општине, основани с циљем унапређења културног и туристичког садржаја Мачве.

Који су путеви веће афирмације спорта и стварања бољих услова за тренинге и такмичења?

- Фудбал је најраспрострањенија спортска грана на нашим просторима са 20. сетак клубова, који се такмиче у окружном, међуопштинском и општинском рангу такмичења, као и једним женским фудбалским клубом. Ови клубови имају велику подршку општине и редовно, зависно од степена такмичења, добијају средства, посредством комисије за спорт, довољна да покрију трошкове такмичења. И што се тиче инфраструктуре морамо бити задовољни, јер скоро сви клубови имају оптималне услове, према рангу такмичења. Мислим на уређене терене, свлачионице, већина и трибине за гледаоце. Акцент ће и даље бити на побољшању тих услова и привлачењу што већег броја младих људи за бављење спортом. Свакако ФК” Мачва”, треба да буде носилац развоја фудбалског спорта. Уз постојеће услове и финансијску помоћ буџета од 2.300.000 динара за ову годину, очекујемо да ће у наредном периоду, вратити стару славу.

Што се дворанских спортова тиче, они су још у повоју и још једна капитална инвестиција за будући период. Завршетак спортске хале ће омогућити оптималне услове за такмичење између осталих и рукометном клубу, који је прошле године обновио рад. Одбојкашки клуб је почео са радом, а кошаркашка селекција прераста у клуб. Тиме омогућавамо младима да више тренирају и напредују у развоју. Никада се не зна да ли међу њима не стасава неки нови Дивац, Вујовић или Грбић.

Општина помаже и помагаће и мање бројне спортове и клубове, као што су: карате, атлетски и шаховски клуб, не потцењујући ни њихове резултате и амбиције.

Љ.Ђ.

VRH