27. Oct. 2016 Уклоњене даброве бране у Баиру
Video prilog Уклоњене даброве бране у Баиру

Мештани насеља Баир у Богатићу од 2014. године суочавају се са проблемом изливања воде из канала, због брана које праве даброви. Испреплетано грање успорава отицање, услед чега се вода излива на околне оранице и угрожава ратарске културе. Радници Јавно комуналног предузећа Богатић, уз присуство начелника Шатаба за ванредне ситуације Мирољуба Станића, данас су уклонили брану у каналу Ракита, који се својим током преко Раденковића улива у Саву. Он је повезан са каналом у који отиче топла вода из правца Јокин граб. Сматра се да су даброви, место спајања два канала изабрали за своје „градилиште“, због нешто веће температуре воде.

„Канал Ракита је централни у који се уливају сви мањи канали на овом подручју. Ово је треће чишћење које смо предузели у овој години. Када реализујемо пројекат изградње каналске мреже који смо започели, канали ће бити прочишћени и повезани током од реке Дрине до Саве. Данас смо видели да даброви нису једини проблем, јер смо у бранама пронашли мноштво баченог смећа. Зато апелујем на грађане да не бацају отпад у канале, како не би додатно компликовали постојеће проблеме“, рекао је Мирољуб Станић, начелник Штаба за ванредне ситуације општине Богатић.

Даброви су због прекомерног излова истребљени у Србији. Први пројекат враћања нестале врсте у Србију након 120 година, реализован је 2004. године, када је у природни резерват "Засавица" из Баварске донето 35 врхунских неимара. Врло брзо су се адаптирали и по околним речним и мочварним подручјима Засавице изградили станишта и популацију увећали скоро дупло.

VRH