22. Sep. 2014 DRUGI PIŠU: „BLIC“ - Teškli metali stigli do Drine, na pomolu ekološka katastrofa!


Jalovina iz nekadašnjeg rudnika antimona „Stolice“ u Kostajniku, koja je krenula dalje rekom Korenitom prema Jadru, stigla je i do Drine. Ovo je potvrðeno u Gradskom veæu Loznice, koje je za danas zakazalo vanrednu sednicu.

- Na osnovu najnovije analize uzoraka vode sa èetiri merne stanice, u Kostajniku, na samom izlivanju jalovine, u reci Koreniti pre ulivanja u Jadar, u selu Bradiæ u reci Jadar, i u Jelavu na samom ulivanju Jadra u Drinu, nalazi su više nego poražavajuæi. Gvožðe, olovo, kadmijum, cink, bakar, arsen, živa, antimon i mangan, koji se nalaze u kategoriji od 1 do 4, u veæini uzoraka ovde su van te klase. Praktièno, znatno više od kolièina koje se uopšte i mere. Prisustvo teških metala koji teku i Drinom su toliko evidentni da je dovoljno da se u celom kraju proglasi ekološka katastrofa - potvrdio je Janko Aleksiæ, èlan Gradskog veæa.

On objašnjava da grad ne želi da upire prst u bilo koga pojedinaèno, veæ da se problem što pre poène rešavati.

Na vanrednu sednicu Gradskog veæa pozvani su predstavnici resornih ministarstava, naèelnik Maèvanskog okruga, naèelnik Sektora za vanredne situacije, udruženja ekologa, ribolovaca i lovaca, a pre poèetka biæe prikazan i kratak film o dešavanjima izazvanim curenjem jalovišta od sredine maja.

VRH