10. Jun. 2014 SUTRA OD 18 SATI BIÆE OBAVLJENO ZAPRAŠIVANJE KOMARACA SA ZEMLJE U SVIM NASELJIMA U OPŠTINI BOGATIÆ

Još jedna akcija zaprašivanja komaraca na podruèju opštine Bogatiæ biæe sprovedena sutra.

- Od 18 sati u svim mesnim zajednicama obaviæe se zaprašivanje sa zemlje. Ekipe preduzeæa „Visan“ kome je poveren ovaj posao zaprašivanje æe obaviti u svim delovima svim naselja - reèeno je u Štabu za vanredne situacije.

Prošle sedmice je obavljeno zaprašivanje iz vazduha na celoj teritoriji opštine, na više lokacija i sa zemlje, a u proteklih šest dana u svim naseljima sprovedeno tretiranje bara, kanala i svih vodenih površina larvicidima protiv komaraca. Najezda insekata, meðutim, nije zaustavljena pa je neophodno da se obavi novo zaprašivanje. Zbog oèekivanih boljih efekata, borba protiv komaraca nastaviæe se sutra sa zemlje, a ukoliko bude neophodno obaviæe se novo zaprašivanje iz vazduha.

Komarci su prenosioci virusa „zapadnog Nila“, odnosno zaraze koja nije nepoznata zaraza na podruèju opštine Bogatiæ. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje iz Šapca, prošle godine su registrovana èetiri sluèaja, a ove godine, u februaru, još jedan.

Prema pisanju „Blica“, još nije raðena opservacija komaraca i zato nije moguæe potvrditi da su zaraženi virusom “zapadnog Nila”. Opasnost od širenja zaraze postoji, zbog èega se i preduzimaju akcije uništavanja larvi i zaprašivanja.

Iz opštinskog budžeta za zaprašivanje je dosad plaæeno 3.278.000 dinara, a troškovi borbe sa insektima biæe veæi kad se obraèuna površina na kojoj je obavljeno uništavanje larvi.

VRH