10. Dec. 2021 Министарка Ирена Вујовић обишла радове на санацији депоније у Совљаку

Министарка Ирена Вујовић у Совљаку
Министарка Ирена Вујовић у Совљаку
Министарка Ирена Вујовић у Совљаку
Министарка Ирена Вујовић у Совљаку
Министарка Ирена Вујовић у Совљаку
Министарка Ирена Вујовић у Совљаку
Video prilog Министарка Вујовић обишла радове на депонији у Совљаку
Министарка заштите животне средине, Ирена Вујовић, заједно са сарадницима и представницима локалне самоуправе, обишла је данас радове на санацији, затварању и рекултивацији несанитарне депоније у мачванском селу Совљак. Првог дана октобра у Министарству заштите животне средине, ресорна министарка и председник Општине Богатић, Милан Дамњановић, потписали су уговор о суфинансирању овог пројекта, вредности  око 36 милиона динара, где је учешће локалне самоуправе шест милиона, а државе 30 милиона динара.
 
Министарку, званичнике, присутне раднике и грађане, поздравио је председник општине Богатић, Милан Дамњановић и нагласио:
 
„У Месној заједници Совљак почиње организовано сакупљање отпада, тако да ће село у потпуности решити овај проблем. Оно што  је нама даље задатак јесте да наставимо са уклањањем депонија у осталим Месним заједницама. У изради је пројекат за депонију у Бадовинцима, надам се да ћемо наставити сарадњу са Министарством и обезбедити средства за затварање свих осталих несанитарних депонија у нашој општини“, рекао је Милан Дамњановић, председник Општине Богатић.
 
Присутнима се обратила и министарка Вујовић:
 
„Пре свега бих хтела да се захвалим грађанима општине Богатић који су иницирали да управо кренемо у чишћење депонија, прво ове у Совљаку. Председник Општине је био у Министарству и кандидовао овај као један од великих еколошких проблема у овом делу Мачве. Проблем је свакако што се депоније налазе у насељеним местима, што може угрозити здравље становништва,  а у летњим месецима праве проблем грађанима, јер се оданде шире непријатни мириси.  Неопходно је да све радимо по највећим светским стандардима, па ће и овде бити постављене фолије када се укони слој земље и отпада који је нагомилаван деценијама, након тога биће постављена ограда и потпуно пошумљена и озелењена површина. Ви овде имате једну чудну ситуацију, на само неколико метара од депоније је производња здраве хране и воћњаци. Та слика мора да се мења и зато интензивно и радимо. Ми имамо рапидан скок трошења средстава намењених за заштиту животне средине. Овим ћемо у потпуности решити проблем уклањања чврстим отпадом, Богатић и Шабац иду на регионалну депонију Срем-Мачва, где систем већ у потпуности функционише, а оно што чека остатак општина из Округа јесте регионална депонија и рециклажни центар у Ваљеву, што ће значајно поправити еколошку слику овог дела Србије. Истакла бих да је општина Богатић веома посвећена да поправи квалитет живота својих грађана, а наши конкурси  за субвенционисање ће и убудуће  бити спремни за озелењавање, пошумљавање, замену котларница у јавним објектима, а исто тако и за уклањање депонија које је потребно санирати“, рекла је министарка Вујовић.
 
Као локални медиј, Мачва Инфо, који је "пратио" овај догађај, указујемо да решавање једног великог проблема у нашој општини започиње уређивањем ове депоније.
 
Истовремено, искористили смо прилику да министарки и колегама медија са националном покривеношћу укажемо да у Мачви постоји још неколико горућих проблема, битних за здравље становништа и животну средину, чије решење би знатно побољшало квалитет живота грађана. Првенствено, довршетак и пуштање у рад канализационе мреже, као и хитно решење проблема пијаће воде баш у овом селу, али и у неколико околних, где се мештани здравом водом снабдевају из цистерни више од пет година. Августа далеке 1998.године пободене су прве цеви у Саву, као почетак изградње, управо, канализационе мреже. Председник државе, Александар Вучић, у недавном обраћања јавности изјавио је да ће у наредном периоду у више општина и градова из Мачванског округа бити изграђена канализација. Такође, сва документација око тог пројекта од стране локалне самоуправе је комплетирана. Наше питање односило се на надлежност министарства за ове проблеме суграђана, као и тачне рокове, ако је истина да ће убрзо доћи до њихове реализације.
 
„То су вишедеценијски проблеми, који не могу да се реше преко ноћи, а знам да је општина Богатић у плану за изградњу канализације, у сарадњи са Министарством грађевине, које ће са кинеским партнерима урадити 169 километара канализационе мреже и два постројења за пречишћавање отпадних вода у вашој општини. Што се тиче пијаће воде, тај проблем постоји у више градова и места у нашој земљи и на томе се такође интензивно ради, али наша брзина зависи од спремности општина, потребни су планови и пројекти општина и градова, како би те горуће проблеме решили. Све оно што смо обећали грашанима, све смо до сада решили, тако ће бити и убудуће“, додала је министарка заштите жувотне средине, Ирена Вујовић.
 
Председник Општине Богатић, Милан Дамњановић, нагласио је да је локална самоуправа израдила сва планска акта за пројекат изградње канализације.
 
"Све што је било до нас ми смо усвојил, сву пројектну документацију смо предали и имамо велика уверавања да ће општина Богатић , врло брзо, већ у наредном кругу потписати уговор за изградњу канализационе мреже. Такође, нашим буџетом за наредну годину, предвидели смо велика средства за водоснабдевање ових пет села и радове на бунару у Црној Бари", истакао је Дамњановић.
 
Након затварања депоније у Совљаку предвиђено је укључивање ове Месне заједнице у систем редовног одношења отпада, које спроводи Јавно комунално предузеће Богатић.
 
Видео снимак - Мачва Инфо
VRH