28. Jun. 2021 Уручена признања војницима у ратним сукобима на Косову 1999.године
Video prilog

У згради Скупштине Општине Богатић данас је уручено двадесетједно признање војницима са територије наше општине, који су 1999.године били на редовном служењу војног рока за време трајања ратних сукоба на Косову и Метохији. У Општини Богатић спроведено је низ активности у минулом периоду које за циљ имају да се обележе годишњице важних догађаја, па су тако захвалнице и пригодни поклони уручени по први пут онима који су били на бранику отаџбине, симболично, на Видовдан. Помоћник председника Општине Богатић, Матија Миловановић, истакао да ће у наредном периоду ово постати пракса, па заједно са Игором Берићем и начелником Мачванског управног округа, Владаном Красавцем, уручио захвалнице сваком од њих, као и новчани износ од по 20.000 динара.

„Као локална самоуправа желели смо на данашњи велики празник и историјски значајан датум да уручимо захвалнице и пригодне поклоне људима који су стајали на бранику отаџбине и који су стали у одбрану части своје земље у ратним сукобима на простору Косова и Метохије 1999.године. Служење војног рока је част, одбрана земље је још већа, а наши храбри и поносни војници представљају прави пример младим људима како и колико се воли своја земља. Локална самоуправа у претходном периоду је спровела низ активности које за циљ имају да сачувају од заборава наше хероје и сва њихова дела, кроз организовање акција оваквог и сличног типа, у смислу обележавања различитих годишњица. Такође постоји намера о додели назива улица по нашим суграђанима, који су своје животе дали за слободу свих нас“, изјавио је Матија Миловановић.

Начелник Мачванског управног округа, Владан Красавац, исказао је задовољство што је у нашој земљи у протеклом периоду почело више да се прича о свим борцима.

„Мислим да је ово прави пут којим морамо да идемо, да се поносимо тим стварима и о њима стално говоримо. У Округу имамо спорадична окупљања, посете генерала и сличне догађаје, али Богатић је сигурно пример одличне праксе, јер су вас се самоиницијативно сетили и овакви догађаји треба да трају и у наредном периоду“, рекао је Владан Красавац.

Идеја да се укаже част онима који су се одазвали војничком позиву пре 22 године дошла је од Игора Берића, некадашњег војника са Кошара, који је навео да је општинско руководство препознало и у кратком временском периоду ову замисао спровело у реализацију.

„За мене велики дан, после дужег времена сам успео у намери коју већ годинама покушавам. Добио сам подршку од председника Општине, заменика председника Општине, а највише од мог пријатеља и сарадника Матије Миловановића, који је помогао да ове људе окупимо, што је за мене велика част. Надам се да ћемо и у наредним годинама да се окупљамо на Видовдан“, додао је Игор Берић.

Признања од Општине данас су добили Дарко Марјановић, Драган Поповић, Берислав Кузмановић, Зоран Мијатовић, Владан Ђорђевић, Мирослав Ивантић, Синиша Живановић, Радивој Ковић, Игор Берић, Милета Дрезгић, Горан Станковић, Александар Паунић, Немања Станковић, Слободан Остојић, Милета Јошић, Саша Грбић, Милан Ерцеговчевић, Дарко Миражић, Мирослав Синђелић, Владан Ковић и Предраг Радовановић.

VRH