29. Jun. 2021 На Бубањи обележено 80 година од подизања антифашистичког устанка
Video prilog

Осам деценија од подизања антифашистичког устанка обележава се ове године у нашој земљи. Домаћин централне прославе овог великог јубилеја за читаву западну Србију била је општина Богатић и спомен комплекс „Бубања“ у Глушцима. Овом догађају присуствовао је велики број званица, делегације Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Мачванског управног округа, локалних самоуправа из Округа, као и многобројни представници борачких организација и СУБНОР-а из разних крајева Србије.

Скуп је почео интонирањем химне Републике Србије, „Боже правде“, а потом су положени венци на споменик изгинулим ратницима, носиоцима партизанске споменице од 1941-1945.године. Венце су положили државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Сретен Селаковић, начелник Мачванског управног округа, Владан Красавац, заједно  са представницима Војске Републике Србије, председник Скупштине Општине Богатић, Синиша Пузић, и помоћник председника Општине Богатић, Матија Миловановић, заменик градоначелника Града Шапца, Блажа Кнежевић, председник Општине Владимирци, Горан Зарић, Шеф кабинета председника Општине Љубовија, представници Општине Крупањ, ОО СНС Богатић, МЗ Глушци, Задужбинско друштво „Мишар“, Удружење потомака Богатић, представници СУБНОР-а Бајина Башта, Аранђеловац, Ваљево, Петроварадин, Шабац, Лозница, Мартинци, Уб, Лаћарак и Дивош.

Поздравну реч окупљенима је упутио државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Сретен Селаковић.

„Данас живимо у слободи и слободарској држави, где свакодневно имамо резултате повећања параметара о бољем животу нашег народа. Зато, треба да се сећамо бораца који су нам извојевали слободу и нека им је вечна слава“, рекао је Сретен Селаковић.  

Председник Скупштине Општине Богатић, Синиша Пузић, обратио се скупу и истакао да се налазимо на месту са кога се распламсао пламен слободе и где се у пуном сјају показала јединствена воља и одлучност, својствена само најхрабријим народима.

„Српски народ је пре тачно осамдесет година у Мачви, Богатићу и на Бубањи у Глушцима рекао историјско „НЕ“ нацизму и фашизму. Једини циљ и покретачка снага нашег напаћеног народа била је борба до потпуног ослобођења од окупатора. Храбри и поносни народ није хтео да буде неми посматрач историје, изабрао је тежи пут, којим не може свако да иде, већ само одабрани. За избор тог пута и поднету жртву никада се не можемо одужити и захвалити. Неговање културе сећања доприноси духовном опстанку и свеопштем напретку српског народа, као и читавог нашег друштва. Изражавам задовољство чињеницом да смо напокон сви заједно постали тога свесни и да смо кренули са обележавањем значајних историјских догађаја и на тај начин сећамо се свих српских жртава датих за слободу“, рекао је Синиша Пузић.

Присутне је поздравио и начелник Мачванског управног округа, Владан Красавац.

„Ове године се у Србији  обележава манифестација „Да рата више не буде“, чији је генерални покровитељ председник Републике Србије, Александар Вучић, а програм обележавања заједнички реализују Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Влада Републике Србије и СУБНОР Србије. Данас овде пред вама желим да се јуначком народу Мачве захвалим на свему што је дао у Другом светском рату, али и свим ратовима пре и касније. Нека је вечна слава и хвала свим жртвама палим у борби за нашу слободу. Живео народ Мачве и Србије. Живела наша Србија“, изјавио је Владан Красавац.

Заменик градоначелника Града Шапца, Блажа Кнежевић, навео је да је одлука донета на овом месту пре осамдесет година била смела и одважна.

„Цена слободе је често знала да буде висока, а у Другом светском рату баш таква је и била. Више хиљада житеља Шапца, Богатића и околине страдало је у вихору тог сукоба. Ретко која породица је изашла из овог рата без губитака својих ближњих. Свих погинулих се сећамо и одајемо дужну почаст, али не само на овом месту, него на свим местима која су обележила нашу прошлост. То је наша дужност и морална обавеза. Без слободе нема напретка, развоја, нити живота. Слобода је вечити идеал, тајна слободе почива пре свега у храбрости, а наши преци су то знали и за то су се борили и гинули када је то било потребно. Обавеза нас, као представника локалних самоуправа, удружења која негују ове традиције, као и појединаца је да сачувамо сећање на те догађаје и људе и преносимо их млађима “, додао је Кнежевић.

Председник СУБНОР-а Богатић, Миољуб Јосиповић, нагласио је да су Мачвани одувек били слободарски народ, који је живот давао за слободу и ропство никада није трпео.

„Двадесетог јуна 1941.године фашистичка Немачка напада Совјетски савез, а истога дана Централни комитет Комунистичке партије Југославије издаје проглас у коме позива народ у борбу против окупатора и домаћих издајника. Окружни комитет за Округ мачвански, у то време шабачки, овде на овом месту организује окружну партијску конференцију, којој је присуствовало четрнаест делегата и формира Мачвански партизански одред. Прва акција изведена је 07.августа, када је ослобођено среско место Богатић и тако постао прво среско место ослобођено од фашиста у поробљеној Европи. Ми Мачвани имамо чиме да се поносимо“, рекао је Миољуб Јосиповић.

Извођачи Фолклорног ансамбла „Ђидо“, мушка певачка група из Бадовинаца, чланови Дечијег хора „Дуга“ и вокални солистси Милош Тојић и Петар Илић приредили су културно-уметнички програм, који је режирао Милован Прокић. Програм свечаности водили су глумци позоришта „Јанко Веселиновић“, Мина Шанковић и Бранислав Ковић.

VRH