8. Jun. 2021 Министарка Зорана Михаиловић посетила општину Богатић


Video prilog Министарка Михаиловић у посети општини Богатић

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михаиловић, посетила је данас општину Богатић. Председник Општине Богатић, Милан Дамњановић, помоћник председника Општине Матија Миловановић, начелник Мачванског управног округа, Владан Красавац и председник Општине Владимирци, Горан Зарић, дочекали су министарку са делегацијом код објекта бушотине ББ1, са које је пре две године пуштен први систем даљинског грејања на хидрогеотермалну енергију у нашој земљи, а којим се загрева девет јавних установа у варошици. Проф. др Дејан Миленић са Рударско-геолошког факултета у Београду разговарао је са делегацијама и подсетио да је експлоатација овог непресушног природног богатства донела значајне финансијске уштеде општини и истакао бенефите топлификације на пољу заштите животне средине.

 ÐŸÑ€Ð¾Ñ†ÐµÑ топлификације започео је 2017.године, после више од три деценије од откривања геотермалних извора, а на радном састанку који је данас министарка Михаиловић у згради СО Богатић одржала са представницима локалне самоуправе, начелником округа, представницима Општине Владимирци и професорима са Рударско-геолошког факултета, теме су биле наредне фазе експлоатације хидрогеотермалних потенцијала у нашој општини, али и истражни радови на извориштима у општини Владимирци.

“Имали смо прилику овде у Богатићу да видимо нешто што је једино у Србији, да се геотермална енергија, као један невероватан извор који има наша земља, користи за грејање јавних установа. Једина локална самоуправа која ово ради, прва локална самоуправа која је то започела и која већ данас остварује одређене користи, управо због геотермалних извора. Те користи нису само финансијске, иако су свакако значајне, већ су везане и за заштиту животне средине и смањење емисија за протекле две године, колико овај систем грејања функционише. Разлог што сам ја данас овде није да се хвалимо шта је урађено у претходном периоду у области рударства и енергетике, већ да разговарамо о томе како да се геотермална енергија даље користи и како да идемо у следећу фазу када говоримо о геотермалу у овој општини, али исто тако да започнемо истражну бушотину у општини Владимирци. Не могу Владимирци то сами, не може ни Богатић у следећу фазу сам, па смо се договорили да пронађемо начин како ћемо једним делом финансирати посао друге фазе у Богатићу, а и пројекат у Владимирцима. Причали смо и о законима које је Парламент донео у априлу месецу, а то је закон о рационалној употреби енергије и енергетској ефикасности. Осамдесетосам општина се јавило  на конкурс Министарства рударства и енергетике, 67 локалних самоуправа је послало уредну документацију, а Министарство ће у наредних десет до петнаест дана потписати уговоре са њима. Причамо о пројекту замене столарије, након тога општине треба да распишу јавне позиве за компаније које ће то радити, а потом јавне позиве за грађане. Верујем да ћемо врло брзо доћи и у Владимирце, када обезбедимо финансирање за бушотину, а такође бићемо поново овде у Богатићу. Веома је важно да подржимо функционисање свих јединица локалне самоуправе на нивоу Србије, као Влада и као Министарство учинићемо све да овакве пројекте подржимо, помогнемо и што пре реализујемо. Хвала домаћинима и заиста верујем да ћемо се ускоро поново видети овде”, изјавила је Зорана Михаиловић, министарка рударства и енергетике.

Пре две године у Богатићу је у употребу стављен систем даљинског грејања јавних установа којим је употребљен само један мали део капацитета са изворишта ББ1, а и тада је било речи и о наредним пројектима који се тичу топлификације домаћинстава у насељеном месту Богатић.

“Друга фаза је наставак топлификације јавних установа, а у исто време морамо да радимо са општином Богатић на подизању енергетске ефикасности, па да онда идемо у трећу фазу која се тиче становништва. Оно што је јасно је да је Богатић међународно признат и угледни је пример, не само у Србији већ и широм Европе. Ово је јако важна година за енергетику и рударство и чинимо све, кроз документа која доносимо, стратегију развоја енергетике, подзаконске акте ових закона. Ми ћемо у наредних десетак дана са Министарством финансија сести да разговарамо како бисмо пронашли начин да обезбедимо први део потребног новца, да општина Богатић може да настави другу фазу топлификације. Разговараћемо и са међународним финансијским институцијама када дођемо до те треће фазе, када говоримо о домаћинствима. Није то на неком дугом штапу и није то следеће године, већ у наредних месец или два”, додала је министарка Михаиловић.

Основна идеја водиља у привредном опоравку и развоју општине Богатић је да се природна богатства и потенцијали који су на располагању максимално искористе, истакао је Милан Дамњановић, председник општине Богатић.

“Задовољство је бити домаћин данашњег састанка, који је био изузетно конструктиван. Отворили смо доста тема, а најзначајнија је обновљиви извори енергије и геотермални потенцијали наше општине. Направили смо пресек стања онога шта смо до сада урадили,  потом разговарали о томе шта планирамо да радимо, а то је наставак радова на коришћењу геотермалних извора, пре свега топлификацију преосталих јавних установа, Дома здравља, Народне библиотеке, Културно-образовног центра и Цркве у Богатићу”, додао је Дамњановић.

Начелник Владан Красавац изразио је задовољство због поновне  посете министарке Михаиловић Мачванском управном округу и истакао да су четири новодонета закона на пољу рударства и енергетике значајна за локалне самоуправе.

“У име комплетног округа захвалио бих се министарки Михаиловић што је у последња три месеца други пут у Мачванском округу. Само доношење четири веома важна закона представљају једну, могу слободно рећи револуцију, јер имамо једну огромну промену, која је веома битна за све локалне самоуправе, а нарочито за наш Округ. Конкретно, из области рударства имамо можда, ако се сви еколошки стандарди испуне, један од највећих рудника литијума, то је пројекат “Јадар”, где су доношењем нових закона сигурно дефинисане бројне непознанице од  раније. Закон о обновљивим изворима енергије, који је данас био и тема састанка, значајан је за нас јер су огромни геотермални потенцијали у општинама Владимирци и Богатић. Председници Општина и представници локалних самоуправа које имају тај потенцијал данас су добили инпуте како да иду напред, како да дођу до пројеката и реше финансирање. Надам се да ће ови пројекти омогућити да и шира друштвена заједница има бенефите од тога, а посебно обичан човек”, истакао је  Владан Красавац, начелник Мачванског управног округа.

На радном састанку разговарано је о даљој сарадњи Министарства и Општина Богатић и Владимирци на пољу обновљивих извора енергије и побољшању енергетске ефикасности.

“Дефинисани су даљи кораци у сарадњи локланих самоуправа са Министарством и начини финансирања пројеката  који су пред нама. Мислим да је овај састанак изузетно значајан и ако кренемо у реализацију пројеката где имамо  обновљиве изворе енергије и, да их тако назовем, здраве начине производње енергије, верујем да ћемо на тај начин наредних година сигурно направити уштеде у буџету, а такође утицати на очување животне средине у којој живимо. Надам се да ћемо неки од наредних састанака имати и у општини Владимирци”, рекао је Горан Зарић, председник Општине Владимирци.

Пројекат топлификације јавних установа у Богатићу урађен је у сарадњи са стручњацима са Рударско-геолошког факултета у Београду, који су такође присуствовали данашњем радном састанку.

“Данас ми је посебно задовољство што сам овде, где смо разговарали са потпредседницом Владе, која је подржала наш пројекат и афирмисала све оно што радимо све ове године у Богатићу. Фаза један је завршена пре две године и резултати су у потпуности оправдали почетну концепцију, јер смо трошкове грејања ових објеката са преко сто хиљада евра свели на пар хиљада годишње. Стога је руководство Општине прпознало прлику да кренемо у фазу два, односно да завршимо све преостале објекте јавне намене у центру варошице, чиме ћемо имати обједињено свих двадесет хиљада квадрата. На факултету је завршена Студија о могућности, показала је оправданост, тако да је данас на састанку са министарком управо било разговора на тут ему, да Министарство подржи како целу идеју тако и у неким финансијским средствима да се фаза два убрзано реализује, чак можда и до грејне сезоне. Након тога би се отворила могућност за приступање фази три, односно активирању бунара ББ2, где бисмо могли да направимо Студију могућности грејања свих домаћинстава у Богатићу и тако постанемо прво насељено место у југоисточној Европи које би у потпуности било покривено грејањем геотермалним ресурсима”, навео је проф.др Дејан Миленић.

Пројекат унапређења енергетске ефикасности спровешће се и у општини Богатић, кроз финансијску подршку домаћинствима у процесу енергетске транзиције, за замену  столарије, постављање изолације и прелазак на еколошко грејање. Суфинансирање овог пројекта у нашој општини почеће у септембру, а када се кључни елементи енергетске транзиције спроведу, за резултат ћемо имати здравију животну средину и јефтинију енергију, поручују са данашњег радног састанка.

VRH