19. Jan. 2021 Министарка Татјана Матић посетила општину Богатић


Министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије Татјана Матић посетила је данас општину Богатић. На радном састанку са председником Oпштине Миланом Дамњановићем, начелником Мачванског управног округа, Владаном Красавцем и осталим представницима локалне самоуправе, министарка Матић и државни секретар у министарству туризма, Мирослав Кнежевић, упознали су се са туристичким потенцијалима и предвиђеним инфраструктурним пројектима за развој туризма у нашем крају.

„Мислим да постоји огроман потенцијал у општини Богатић, пре свега када говоримо о здравственом и велнес туризму. Као што је свима познато ваша општина је једно од највећих налазишта термалних вода, не само у Републици Србији, него и у овом делу Европе и сматрамо да је неопходно унапредити туризам, кроз различите врсте инвестиција, које видимо да је општина добрим делом већ обезбедила. Додатно усаглашавање и координација са ресорним министарством туризма, али и са свим другим надлежним министарствима допринеће убрзаном развоју туризма и то је велика развојна шанса, не само за општину Богатић, већ и за читав овај округ. Поред тога, рекла бих да смо на састанку дефинисали још неколико интересантних развојних потенцијала ваше општине, међу којима је и развој бициклистичких и пешачких стаза. Као посебна врста културно-историјског наслеђа, Етно парк Совљак заслужује да буде додатно финансиран и обновљен. Све ове врсте садржаја допринеће првенствено економском развоју овог краја. А напоменула бих и да је јако важан тренутак у коме смо ми данас разговарали, пре свега имајући у виду да је министарство већ расписало конкурсе за инфраструктурне пројекте и да започињемо нови циклус финансирања у укупној вредности око шестстотина милиона динара“, изјавила је Татјана Матић, министарка трговине, туризма и телекомуникација.

Председник Општине Богатић, Милан Дамњановић, захвалио се министарки на подршци коју је пружила локалној самоуправи у реализацији бројних пројеката у области туризма планираних ове године.

„Данашњи састанак је био конструктиван и садржајан, утврдили смо циљеве и начин даљег рада, а чињеница је да у наредном периоду морамо више и чешће сарађивати. Циљ нам је да Богатић буде што видљивији на туристичкој мапи Србије, што препознатљивији  за инвеститоре, а самим тим и да побољшамо услове за живот  грађана наше општине и сачувамо младе људе да остану да живе овде. Овај крај је познат по великом броју традиционалних манифестација, прошла година нам је била таква каква јесте, али у наредном периоду ћемо наставити да развијамо манифестациони туризам. Такође, тежимо да Богатић једног дана добије статус бањског места, тренутно су у оптицају два или три инвеститора, ради се веома озбиљно, пројектна документација је завршена, па би у овој години неки од тих објеката требао да крене са изградњом. Постоје велики потенцијали за развој бањског туризма, кроз спа центре и здравствени туризам“, рекао је Милан Дамњановић, председник Општине Богатић.

Општина Богатић поседује велики туристички потенцијал, навео је Владан Красавац, начелник Мачванског управног округа,  и додао да  Ð³ÐµÐ¾Ñ‚ермална енергија у овом крају може значајно допринети и развоју пољопривреде и енергетике.

„Ово је одлична прилика за презентацију туристичких потенцијала општине Богатић од стране локалне самоуправе, а са друге стране могућност давања смерница, упутстава и начина финансирања различитих пројеката од стране Министарства туризма. Неопходно је умрежити геотермалне потенцијале општине Богатић и општине Владимирци, као и града Шапца, који се налазе на тој термалној жици која се завршава у вашој општини, како би се они што боље искористили за развој туризма. Поред тога, геотермални потенцијали се преплићу са енергетиком и развојем пољопривреде, а знајући да је Богатић мапиран на националном пројекту 2025, то пружа додатне могућности за развој овог краја“, закључио је начелник Мачванског управног округа, Владан Красавац.

На радном састаку са министарком Матић презентовани су већ започети пројекти из области туризма, везани за геотермалну енергију.

„Данас су представљена три пројекта која се тичу здравственог и спа и велнес туризма. Први је пројекат под радним називом Ројал Мачва, следећи је везан за бушотину ББ2, где ће се од укупно 9,4 хектара градити аквапарк и хотел до педесет соба и пројекат у радној зони Дубље 1, где се на 3,5 хектара планира такође хотелски смештај са шездесет кревета, осам бунгалова са укупно 16 лежајева, великим олимпијским и дечијим базеном и још низом садржаја. Пословање ће бити допуњено и изградњом геронтолошког центра, са  укупно осамдесет кревета. Могу да кажем да су ти радови већ у току, захтев је за нову бушотину, с обзиром да претходна бушотина у Дубљу више није употребљива, а ти радови ће бити реализовани крајем фебруара или почетком марта, а уједно ће кренути и радови на инфраструктурним објектима. Заиста три велика комлекса са укупном инвестицијом од неких 15 милиона евра. Отворено је много тема на радном састанку са министарком, као што је развој бициклистичких рута, европског коридора Е11, причали смо о активностима специјалних интереса, као што су пешачење, бициклизам и риболов. Говорили смо како о туризму, тако и о спорту и уређењу хиподрома, јер као што знате, тркачки дани су један од највећих догађаја у нашој општини, ТООБ је организатор Божићних  Ñ‚рка. Повећањем капацитета и понудом на самом хиподрому, а пре свега мислим на школу јахања, јача се уопште туристичка понуда“, истакао је Дарко Машић, директор ТООБ.

Посета министарке Матић обухватила је обилазак туристичког комплекса „Термална ривијера“, а директор ТООБ, Дарко Машић, објаснио је да се из године у годину на овој локацији повећава број посетилаца, како из округа тако и из осталих крајева Србије. Делегација је потом посетила и Етно парк у Совљаку, где је директорка Културно-образовног центра, Снежана Јањић,  Ð´ÐµÑ‚аљније представила историјске податке о овом несвакидашњем здању изворне народне архитектуре.

VRH