7. Oct. 2020 Комплетна канализација и фабрика за пречишћавање отпадних вода у Богатићу предвиђена је Инвестиционим планом „Србија 2025“

Приликом посете председника Вучића општини Богатић у оквиру кампање „Будућност Србије“ у фебруару 2019. године, од стране општинског руководства су му били предочени сви проблеми са којима се сусрећу грађани наше општине. Том приликом, акценат је стављен на недостатак канализационе мреже, као основни предуслов привредног развоја и могућност привлачења страних и домаћих инвеститора. Јуче је и званично од стране председника Вучића потврђено да се наша општина нашла међу њих још 72, које ће кроз Инвестициони план „Србија 2025“ добити комплетну канализациону мрежу.

„Ово су драматичне промене, нове ствари које радимо и градимо. Ово је живот, "Србија 2025". Чак 72 општине у централној Србији, од Богатића до Власотинца треба да добију комплетну канализацију, фабрику за пречишћавање отпадних вода. Замислите како ће онда да нам изгледају реке, ниво заштите животне средине, колико ће све бити чистије и боље, колико ће стандард да расте", рекао је Вучић.

Председник општине Богатић Милан Дамњановић не крије задовољство са оним што је председник Вучић јуче поделио са јавношћу.

„Нема потребе да говоримо о значају који ће једна оваква инвестиција имати за нашу општину и све њене грађане. Оно што је био вишедеценијски сан свих нас, али и велика препрека за досадашњи бржи и квалитетнији економски развој наше заједнице, полако, али сигурно се претвара у стварност. Визија у ком правцу треба да се земља креће, огромна воља и жеља да се равномерно развију сва места у Србији, како би на тај начин сви грађани добили шансу да живе и раде у тим местима су карактеристике државника који желе добро својој земљи и свом народу. Сведоци смо улагања у путну инфраструктуру, у канализацију и водовод, у изградњу и обнову савремених Клиничких центара и болница, што је посебно у ово време пандемије коронавируса, показало своју потпуну исправност. Једна смо од ретких земаља која подиже плате и пензије у тренутку светске економске и здравствене кризе глобалних размера, где нема отпуштања, инфлације и сличних негативних економских показатеља. То су непобитне чињенице, свиђало се то некоме или не. Што се тиче конкретно ове вести око канализације и нашег уврштавања у план „Србија 2025“, морам да истакнем, да смо ми приликом сваког, било формалног или неформалног сусрета са представницима Владе Републике Србије, као и са самим председником Вучићем, инсистирали на потреби наставка радова на канализационој мрежи, прво за насељено место Богатић, а потом и у осталим местима. Тај циљ смо одредили као приоритет и нисмо од њега ниједног тренутка одустали. Наравно да смо били свесни свих отежавајућих околности, пре свега финансијске природе, јер реално посматрано, ми као локална самоуправа нисмо у могућности да самостално реализујемо један тако велики пројекат. Ставили смо питање канализације у први план зарад будућности читавог нашег краја, пре свега, наше деце, тако што смо понудили наше учешће у одређеном проценту у реализацији пројекта, израду пројектно-техничке документације и сличне варијанте. Међутим, приликом посете председника Вучића нашој општини видели смо у његовим речима и наступу искрену и одлучну жељу да се помогне, да се привуче конкретан инвеститор, да се отворе нова радна места у привреди, те да се тако наш крај тргне из летаргије и да се улије нова нада у лепшу и сигурнију будућност. Хвала му на томе, искрено и од срца. Ово је свакако најлепша могућа вест, а нама преостаје да наставимо свакодневни рад у најбољем интересу наших грађана“, изјавио је Дамњановић.

VRH