10. Sep. 2019 Свечано обележен Дан општине Богатић


Video prilog

Свечаним коктелом у згради СО Богатић данас је обележен дан општине, 10. септембар, који се слави у сећање на 1381. годину када је Раваничком повељом Кнеза Лазара, Мачванска бановина ушла у састав средњевековне државе. Овај празник званично се обележава од 2011. године. Дечији хор „Дуга“, под диригентском палицом Ивана Остојића, извео је на почетку химну Републике Србије, а потом се окупљеним гостима обратио председник Општине, Ненад Бесеровац.

„Спортским сусретима Ратних и Мирнодопских Војних Инвалида у суботу је почело обележавање дана општине, а настављено у недељу откривањем спомен обележја у Бадовинцима, посвећеног ратницима другог топличког гвозденог пука, шестом Бициклијадом и четвртим тркачким даном, где се трчало и за Пехар Општине Богатић. Данашњи дан, надам се, добро ће запамтити запослени у Дому здравља Богатић, пре свега у Патронажној служби, којој ће бити уручени кључеви три нова аутомобила, набављена кроз пројекат који је наша Општина реализовала са Кабинетом за демографију и популациону политику. У оквиру истог пројекта, до краја месеца очекујемо и набавку ултразвучног апарата, као и завршетак радова на доградњи 240 квадрата новог простора у предшколској установи у Богатићу“, рекао је Бесеровац, а потом набројао низ успешних активности које је ова локална самоуправа реализовала од прошлог празника.

Најзначајнији посао завршен у претходном периоду у Богатићу сигурно јесте изградња даљинског система грејања на хидрогеотермалну енергију, којим ће се у варошици загревати осам објеката јавне намене. Стога је овом систему, који ће наредних дана бити званично отворен, као и његовим идејним творцима, проф др Дејану Миленићу и др Ани Врањеш, са Рударско-геолошког факултета у Београду, на овом коктелу посвећена посебна пажња.

„У наредним данима можемо најавити велике послове на пољу комуналне инфраструктуре, пре свега, комплетну реконструкцију водоводне мреже, уз изградњу новог бунара на изворишту, као и реализацију прве фазе секундарне канализационе мреже и постројења за прочишћавање отпадних вода, за шта смо обезбедили и израдили потребне студије и пројекте. Уз нове пројекте везане за геотермалне изворе, Богатић ће у наредном периоду постати једно велико градилиште“, додао је Бесеровац, коме је Миомир Филиповић, испред Културно-просветне заједнице Србије, уручио златну медаљу за изузетну подршку на промоцији културне баштине Мачве.

Скупу су присуствовали начелник Мачванског управног округа, Владан Красавац, народни посланик у Скупштини Републике Србије, Бобан Бирманчевић, одборници СО Богатић, чланови Општинског Већа, директори јавних предузећа и установа, председници Месних заједница, председници Општине из претходних сазива, као и гости из немачке компаније „Рехау“ и партнери на међународном пројекту „Дарлинг“ из Републике Српске.

Присутни су били у прилици да, у кратком филму, виде ток реализације пројекта изградње система даљинског грејања објеката јавне намене, а потом су представници Рударско-геолошког факултета, фирме „Рехау“ и гости из Републике Српске обишли бушотину ББ1 и ББ2.

„Ове бушотине потичу још из осамдесетих година прошлог века, када су пронађене такозване геотермалне аномалије, где имамо температуру воде преко 70 степени. Ретко када је тај потенцијал праћен реализацијом и ово је уствари први финализован даљински систем грејања на територији наше земље. Ради се о отвореном систему, што значи да сваки од осам објеката јавне намене добија тачно прорачунату количину воде са температуром од 74 степена. Радујем се што ће у наставк,у експлоатацијом вода са бунара ББ1, и Дом здравља бити комплетно загрејан. Са друге стране, планиран је пројекат и на бушотини ББ2, где је вода и до 80 степени, са потенцијалом од осам мегавата, што у преводу значи да се водом са тог бунара може загрејати више од хиљаду кућа и домаћинстава. У договору са руководством Општине, који подржава и факултет, сада крећемо у израду прве геотоплане у Србији и топлификацију целог места, након чега ће Богатић бити прво насељено место у Европи које ће имати сто посто обезбеђење грејања из обновљивих извора. Што се тиче струке и науке, ми ћемо сва испитивања завршити до средине следеће године, потом иде технички процес, тендерске процедуре, обезбеђивање новца и уколико све то буде како треба нема разлога да цела инвестиција не буде завршена за две до три године, за цео град“, рекао је проф др Дејан Миленић.

Општина Богатић једна је од три која је 2012. године, на основу тадашње студије изводљивости Министарства енергетике и заштите животне средине, ушла у избор за финансирање топлификације јавних установа из средстава Европске Уније. Оваквим системом грејања уштеда на годишњем нивоу износиће између 12 и 18 милиона динара, а немерљив је и значај смањења загађења ваздуха.

VRH