1. Jun. 2019 ОПШТИНА БОГАТИЋ ЈЕДНА ОД 96 ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА КОЈА ЈЕ ПОТПИСАЛА МЕМОРАНДУМ О РАЗУМЕВАЊУ У ОБЛАСТИ ДОБРОГ УПРАВЉАЊА


Дана 29.05.2019.године у Београду, представници 96 локалних самоуправа потписали су Меморандум о разумевању у области доброг управљања са Канцеларијом уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у оквиру Програма Swiss PRO. Свечаном потписивању Меморандума присуствовали су председник Општине Ненад Бесеровац и помоћник председника Општине Небојша Петронић. У име Општине Богатић Меморандум о разумевању потписао је председник Општине Ненад Бесеровац.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић овом приликом оценио је да је за локалне самоуправе веома важно потписивање Меморандума о разумевању у области доброг управљања са Програмом Swiss PRO, јер ће се тако обезбедити бољи квалитет пружања услуга за грађане. Он је изразио задовољство јер се 96 локалних самоуправа ујединило око једног циља – добре локалне управе.

„У протеклих 15 година, у сарадњи са Владом Швајцарске, радили смо на преносу знања и швајцарских искустава о добром управљању у Србији како бисмо још више приближили локалну управу својим грађанима“, рекао је Ружић и додао да су захвални швајцарским партнерима коју су обезбедили ефектан алат за спровођење принципа доброг управљања на локалном нивоу.

Додао је да је Подршка Владе Швајцарске, и кроз претходне програме као и кроз актуелни програм SWISS PRO, у складу је са оријентацијом и настојањима Владе Србије и Министарства државне управе и локалне самоуправе, да јавну управу учини модерним сервисом за грађане и привреду.

„Ми смо свесни да је добро управљање данас велики изазов али истовремено оно је веома корисно за локалну заједницу и њену економију. Добро управљање је предуслов за економски развој – ми то добро знамо из швајцарског искуства дугог преко 200 година“, рекла је Урсула Лојбли, директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу при амбасади Швајцарске у Републици Србији.

У претходном периоду уз подршку Владе Швајцарске основани су центри за добро управљање у 23 општине, а већ изграђени ресурси биће од значаја другим локалним самоуправама који сада започињу процес увођења принципа доброг управљања у своје локалне самоуправе.

Програм Swiss PRO ће пружити и финансирати сву техничку подршку локалним самоуправама да унапреде ниво управљања, уз једину обавезу локалних самоуправа да те процесе подрже, стављајући своје људске ресурсе у функцију одвијања процеса и њиховог довођења до успешних исхода.

Потписивање Меморандума о разумевању представља важан корак ка успостављању трајних ресурса у локалним самоуправама за унапређење њиховог рада у складу са принципима доброг управљања и остваривању заједничких циљева.

VRH