22. Apr. 2019 ОПШТИНИ БОГАТИЋ ОДОБРЕНО 11.200.000,00 ДИНАРА ИЗ БУЏЕТСКОГ ФОНДА ЗА ПРОГРАМ ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА


Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић потписао је данас уговоре са 63 градоначелника и председника општина о додели укупно 490 милиона динара за реализацију 77 пројеката, који се односе на изградњу инфраструктуре, увођење е-управе или организацију културних, туристичких и спортских манифестација на локалу, као и за превенцију елементраних непогода. У име општине Богатић уговоре је потписао председник Општине Ненад Бесеровац.

Колики је значај Фонда за локал, из кога се средства додељују, показује податак да је ове године било више од 200 пријављених пројеката, чија је вредност била већа од две милијарде динара", изјавио је Ружић приликом потписивања уговора и изразио жаљење што Министарство није било у могућности да подржи све пријављене пројекте.

"Број пријављених пројеката и њихова разноврсност показују да су наше локалне самоуправе и кадровски и на сваки други начин способне да припреме пројектно-техничку документацију и утврде, заједно са грађанима, шта је потребно за побољшање живота у њиховим срединама", рекао је Ружић.

Подсетио је да је прошле године из Фонда за локал било издвојено 320 милиона динара, односно 32 пута више него годину пре и изразио наду да ће се наредних година средства Фонда за локал повећавати.

Општина Богатић по расписаном Јавном позиву конкурисала је за два циља, односно две мере и то: за реализацију нових или завршетак започетих инфраструктурних пројеката од значаја за економски развој локалне заједнице и за реализацију пројеката који допирносе превентивном деловању на смањењу ризика од климатских промена, као елементарних и других непогода. За реализацију пројекта на уређењу колско-пешачке стазе, паркинга и зелених површина простора дворишта зграде Општине и спортске хале, општини Богатић одобрена су средства у износу од 7.298.569,00 динара, а за пројекат превентивног деловања на смањењу ризика од климатских промена, елементарних и других непогода у циљу заштите имовине и имовинских интереса општине Богатић одобрена су средства у пуном износу, односно у износу од 3.893.430,00 динара. Почетак реализације пројеката очекује се почетком маја месеца, по пребацивању средстава на рачуне локалних самоуправа.

За инфраструктурне радове на вртићима, школама, објектима културе, спорта и јавне управе, комуналној инфраструктури и јавним површинама 33 локалне самоуправе добиле су више од 356 милиона динара, 14 општина и градова добили су више од 48 милиона динара за набавку и примену савремених информационих технологија, које ће омогућити увођење е-управе, док је осам општина добило више од 34 милиона динара за пројекте превентивне зажтите од непогода.

VRH