20. Apr. 2019 OДРЖАНА 13.СКУПШТИНА НАЛЕД-а
У четвртак, 18.04.2019.године у Београду у хотелу Hyatt Regency одржана је 13. годишња Скупштина Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД). Општину Богатић на скупу представљао је председник Општине Ненад Бесеровац. О важности јавно-приватног дијалога и значају регионалне сарадње на изградњи бољег привредног амбијента, говорили су потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, амбасадор САД Кајл Скот, шеф канцеларије Светске банке Стивен Ндегва и шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици.

Реформа инспекцијског надзора важна и за стварање бољег, предвидивијег пословног амбијента који је кључан за развој приватног сектора, отварање нових радних места и већи буџет Србије”, рекао је он на 13. годишњој скупштини НАЛЕД-а. Говорећи o резултататима реформи, Ружић је рекао да је током прошле године извршено преко 10.000 надзора над субјектима за које се сумњало да су нерегистровани и међу којима их је откривено 3.000 таквих. Министар Ружић је нагласио и промену односа инспектора према привредницима, и додао да он више нису баук за привреду, већ њен саветодавац. Министар Ружић је истакао и да је важна улога НАЛЕД-а у стварању конструктивног и одрживог дијалога између државе и инспектора са привредницима, који је кључан за успешне резултате реформе инспекција.

Реформа увођења електронских грађевинских дозвола из корена је променила начин функционисања државне и локалне администрације и лансирала је примену е-сервиса у циљу смањења бирократије. Формирањем Заједничке групе за унапређење позиције Србије на Доинг Бусинесс листи, показали смо да је укључивање привреде и цивилног сектора у дефинисање законских решења неопходно да би реформа заживела и била успешна, истакла је потпредседница Михајловић.

У свечаном делу Скупштине, кључним партнерима у реализацији реформи уручено је признање НАЛЕД Стрела за допринос економском развоју Србије. Овогодишњи добитници признања су Њ.Е. Арне Бојрнстад, амбасадор Краљевине Норвешке за подршку унапређењу владавине права, ефикасности инспекцијског надзора и економском оснаживању жена у руралним крајевима, Ли Сунг Ги, генерални директор Корејске агенције за трговину и промоцију извоза КОТРА, за допринос развоју е-управе и паметних градова у Србији и Лора Павловић, директорка Канцеларије за демократски и економски развој УСАИД-а, за подршку јачању културе јавно-приватног дијалога и оснаживање цивилног сектора у нашој земљи.

VRH