17. Apr. 2019 ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „КА БОЉОЈ ДЕМОГРАФСКОЈ БУДУЋНОСТИ СРБИЈЕ“


Председник општине Богатић, Ненад Бесеровац, присуствовао је промоцији књиге „ Ка бољој демографској будућности Србије“ у Српској академији наука и уметности у Београду, дана 16.04.2019.године.

Присутнима су се обратили председник Српске академије, наука и уметности, академик Владимир Костић, министарка без портфеља задуженба за демографију и популациону политику, проф. др Славица Ђукић Дејановић и директорка Центра за демографска истраживања Института друштвених наука, проф. др Мирјана Рашевић.

Овом приликом указано је да је неопходна активност свих релевантних актера како би се зауставили трендови негативног природног прираштаја и ниског наталитета у Србији, али и миграција младих.

Министарка без портфеља у Влади Републике Србије задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић изјавила је да је циљ да се у наредних десет до 15 година ниво стопе рађања у Србији повећа са садашњих 1,46 на 1,85 детета по жени.

Миграције становништва спадају у демографски феномен који је немогуће спречити, а тешко се предвиђају. Међутим, морамо мислити на оне који су отишли, а не планирају да се врате, на то шта матица може да уради за њих и како да их вежемо за Србију, истакла је Ђукић Дејановић.

Председник САНУ Владимир Костић поручио је да ће та институција у наредним годинама покушати да дефинише правце реаговања на демографске проблеме.

Он је подсетио и на речи војводе Живојина Мишића да су једини прави хероји у свим нашим ратовима биле српске жене, јер док су војници гинули, оне су се бориле за живот, колико је то било могуће.

VRH