24. Feb. 2019


У четвртак, 21.02.2019.године у просторијама Општине Љубовија одржан је састанак начелника Мачванског управног округа Владана Красавца и представника општина Мачванског округа са потпредседницом Владе Р.Србије и министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зоранoм Михајиловић и министром омладине и спорта Вањом Удовичићем и њиховим сарадницима. Општину Богатић на овом скупу представљали су Ненад Бесеровац, председник Општине и Синиша Пузић, заменик педседника Општине.

На састанку је било речи о пројектима из области саобраћајне и комуналне инфраструкуре, као и инфраструктуре у области спорта. Представници локалних самоуправа овом приликом представили су пројекте саобраћајне и комуналне инфраструктуре које тренутно реализују, као и пројекте које планирају, а који су од значаја за њихове средине.

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић овом приликом најавила је као најзначајнији пројекат у Мачви изградњу пута Рума- Шабац – Лозница у укупној дужини око 80 км, од чега је 55 км брзе саобраћајнице од Шапца до Лознице, чији се почетак радова очекује у трећем кварталу ове године. Државни пут I Б реда Шабац - Лозница, једним својим краком повезиваће гранични прелаз Бадовинци (Павловића мост) са поменутим путем у месту Слепчевић. У оквиру територије општине Богатић изградња овог пута обухватиће КО. Дубље, Клење и Бадовинци.

“Овај пројекат је од великог значаја за цео Мачвански округ. Више од деценије се о том пројекту говорило, али сад имамо и договорен начин финансирања, с Азербејџаном, и завршавамо пројектну документацију”, рекла је Михајловићева.

Она је подсетила да је Србија изградила мост преко Дрине од Љубовије до Братунца и тиме испунила свој део обавеза на овом пројекту. “Сада очекујемо од босанске стране да испуни свој део обавеза у вези са изградњом заједничког граничног прелаза, да то буде завршено негде у касно лето”, рекла је Михајловићева, и додала да ће тај мост кад буде био пуштен у саобраћај поспешити кретање људи и робе на овом подручју.

Министар Удовичић, овом приликом истакао је да кроз разговоре и посете локалним самоуправама могу да се брзо реше проблеми који су дуго постојали, али и да се види на којим пројектима република и локална самоуправа могу да раде заједно, посебно онима који се тичу омладине и спорта, укључујући и женски спорт. Такође, овом приликом представнике локалних самоуправа подсетио је да у складу са законом о спорту морају у оквиру својих управа систематизовати радна места спортских инспектора. Представници Општине Богатић овом приликом договорили су сарадњу са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре на реализацији пројекта санације и ревитализације државног пута II Б реда Богатић – Црна Бара у дужини око 2 км, као и локалног пута Богатић-Баново Поље у дужини око 6 км, који ће се реализовати у овој и наредној години.

VRH