3. Feb. 2019 ПРЕДСТАВЉЕНА 11. СИВА КЊИГА


У петак, 01.02.2019.године на 11. Конференцији о економским реформама представљено је 11 издање Сиве књиге прописа. На Конференцији су учествовали: председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, министар заштите животне средине Горан Триван, шеф Делегације ЕУ у Србији Њ.Е. Сем Фебрици, шеф Мисије ММФ-а за Србији Џејмс Руф, представници привреде и локалних самоуправа. Општину Богатић на овом скупу представљао је председник Општине Ненад Бесеровац.

„Заједно морамо бити и храбрији и ефикаснији у спровођењу промена, због тога ова Влада постоји. Реформе нису саме себи циљ, не спроводимо их због Дуинг бизнис листе, не спроводимо их због европских интеграција, већ због својих грађана и привреде како бисмо им живот учинили лакшим и квалитетнијим“, изјавила је премијерка Ана Брнабић.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је да ће се и ове године радити на подизању капацитета инспекција и рекао да очекује усвајање трогодишњег плана запошљавања младих инспектора и нове моделе опремања инспекције.

„Важно је да радимо на увођењу нових алата који повећавају ефикасност надзора, али и на подизању људских и материјалних капацитета инспекција, јер без довољног броја добро опремљених и мотивисаних инспектора нећемо постићи крајњи ефекат“, рекао је министар Ружић.

Министар је нагласио да ова година треба да донесе и повраћај службеничког звања“ инспектор“ у службенички систем Србије и најавио да ће се радити на томе да инспектори уживају и пуну правну заштиту државе у судским процесима.

Међу 10 приоритетних мера 11.Сиве књиге издвојени су захтеви за даље смањење пореза и доприноса на зараде, успостављање електорнског система јавних набавки, јавног регистра такси и накнада, чување пословне документације у електронском облику, као и електронске процедуре регистрације пољопривредних газдинстава и доделе подстицаја.

У оквиру Конференције , Управни одбор НАЛЕД-а доделио је специјална признања истакнутим појединцима из јавне управе и медија и прогласио Реформатора године. Награда Реформатор године додељена је директору Републичког геодетског завода Борку Драшковићу за успешно спроведену реформу уписа права у катастар непокретности и успоставаље једношалтерске процедуре - еШалтер. За јачање ефикасности инспекцијског надзора, признање је уручено државном секретару Министарства државне управе и локалне самоуправе Зорану Касаловићу. Награде за квалитетно извештавање о економским реформама у 2018.години припале су уреднику у агенцији Тањуг Драгану Крснику, новинарки Политике Марији Бракочевић и уреднику портала Plus Online из Пирота Ненаду Пауновићу...

VRH