17. Oct. 2018 ПРЕДСТАВЉЕН НАЦРТ ЗАКОНА О ИНСПЕКЦИЈСКОМ НАДЗОРУ
У Београду, дана 16.10.2018.године у организацији НАЛЕД-а и подршку Амбасаде Краљевине Норвешке, Министарство државне управе и локалне самоуправе представило је Нацрт измена и допуна Закона о инспекцијском надзору. Испред Општине Богатић скупу су присуствовали председник Општине Ненад Бесеровац, шеф Одсека ЛПА Бранко Даниловић и Душан Осећански, комунални инспектор.

Отварајући скуп, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је: Измене и допуне Закона о инспекцијском надзору које предлажемо надоградња су постојећих законских решења, увођењем нових, реформских, која су на линији превенције, процене ризика и јачања поверења између инспекција и привреде. Кључна реч је поверење, јер ће компаније са добром историјом пословања убудуће чешће обављати самопровере уместо да буду предмет надзора инспектора”.

Статус „субјекта од поверења“ намењен је предузећима која су се доказала високим стандардима пословања и поштовањем прописа што ће у пракси значити да их најмање четири године инспекције неће посећивати у редовним контролама, али ће ти привредни субјекти бити дужни да обављају самопровере и инспекцијама достављају извештаје о резултатима. Предложено је да примена овог института почне две године након усвајања закона, јер је потребно време да се примене методе и инструменти за процену ризика у оквиру платформе е-Инспектор и потребно је време да се, на основу процене ризика, створи база података о „доброј“ и „лошој“ привреди.

Њ.Е. Арне Санес Бјернстад овом приликом истакао је да су инспекције неопходне за функционисање владавине права и ефикасност економије, као и да употреба информационих технологија и сарадња инспекција дају боље резултате уз мањи трошак.

Потпредседник УО НАЛЕД-а Горан Ковачевић изјавио је да привреда подржава нове институте у закону који ће растеретити компаније које поштују прописе и омогућити да инспекције усмере већи део активности на откривање нерегистрованих субјеката. Нацрт закона припремили су у сарадњи Министарство државне управе и локалне самоуправе, Координациона комисија Владе Републике Србије за инспекцијски надзор и НАЛЕД.

VRH