4. Oct. 2018 ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА „ПРАВА, ЈЕДНАКОСТ И ГРАЂАНСТВО“
У среду, 03.10.2018.године у Београду је одржана Конференција „ Права, једнакост и грађанство“ У раду Конференције учествовали су министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић и амбасадор Делегације ЕУ у Републици Србији Сем Фабрици. Општину Богатић представљао је председник Општине Ненад Бесеровац.

У оквиру Конференције представљен је програм Европске уније (REC програм), којем је Србија приступила као прва земља региона и прва земља која није чланица Европске уније. Циљ конференције био је да се представници цивилног друштва, државних институција, невладиног сектора, Сталне конференције градова и општина (СКГО), упознају са могућностима за финансирање пројеката који за циљ имају унапређење положаја рањивих група попут инвалида, Рома, жртви насиља у породици...

Министар Ђорђевић приликом отварања Конференције рекао је да Србија жели да искористи све оно што јој пружа Европска унија како би својим грађанима пружила једнаке могућности. „Србија је прва земља Западног Балкана која је приступила овом фонду ЕУ и поносни смо на то. Европска унија је наша будућност, а ово је прилика да се покажемо као друштвено одговорни према осетљивим групама и да унапредимо наше целокупно друштво. Желимо да упознамо државне институције и невладин сектор на који начин могу да учествују у овом програму и шта то Министарство може да пружи како би се унапредили услови живота свих грађана Србије“, рекао је Ђорђевић.

Како је министар истакао, Србија има приступ буџету од 440 милиона евра, односно 63 милиона евра годишње, који омогућава свим државним институцијама, невладиним организацијама и академској заједници да поднесу и спроводе предлоге пројеката који треба да се односе на борбу против дискриминације, спречавање и сузбијање сваког вида нетолеранције и унапређење положаја рањивих група.

Министарка Јадранка Јоксимовић је оценила да је учешће у програму ЕУ важно и да је Србија приступом том фонду показала да је кредибилан партнер.

„Овај програм је програм у коме се Србија третира апсолутно као и остале земље чланице ЕУ, што показује колико смо вредно радили. Циљ је да се унапреди положај свих, а можда је ово најбољи програм, јер таргетира најугроженије групе“, рекла је Јоксимовић.

VRH