2. Oct. 2016 У Глоговцу одржана централна свечаност у част сећања на Јанка Веселиновића


Video prilog У Глоговцу одржана централна свечаност у част сећања на Јанка Веселиновића

У организацији Културно - образовног центра „Богатић“ и Месне заједнице „Глоговац“, а под покровитељством Општине Богатић, данас је одржана централна свечаност у част сећања на најпознатијег мачванског књижевника Јанка Веселиновића - "Јанкови Дани". Полагању венаца и цвећа на Јанков гроб у Глоговцу, присуствовали су грађани, представници локалне самоуправе, културног и јавног живота.Помен и службу вршио је намесник мачвански Ратко Полић са свештеницима.

О животу и делу великог књижевника, поред глумаца Богатинског позоришта, говорио је и писац Милорад Јевтић из Бадовинаца. У оквиру културно- уметничког програма наступили су „Хор Мачвански“, мушка изворна певачка група“ Ђидије“, а представљене су изворне песме и игре из Мачве у извођену солисте Петра Илића - Перка. Фолклорни ансамбл „Ђидо“ извео је кореографију „Убрада младе“- други дан мачванске свадбе, игре и песме из Мачве, у извођењу Првог ансамбла уз пратњу Народног оркестра.

Награда за најбољи историјски роман, која је установљена прошле године у Удружењу књижевника Србије, додељена је Николи Моравчевићу, за роман "Гроф Сава Владисавић". "Савремана српска књижевност данас нема ни бољег ни продуктивнијег писца историјских романа од Николе Моравчевића. Он живи у другој српској престоници - Чикагу, како га многи са разлогом зову. Писац је бројних романа међу којима се истиче "Албион Албион" у неколико издања, а ове године издао је роман о Марку Краљевићу под називом "Марко Мрњавчевић". Никола је по свом пореклу земљак Јанка Веселиновића, јер су његови преци из Мачванског Прњавора", представио је добитника овогодишње награде - Радован Калабић, председник овогодишњег жирија, који су поред њега чинили, Љубомир Ћорилић, књижевник и критичар и Тања Јуруишић, директорка КОЦ-а Богатић. Овим је свечано спуштена завеса на овогодишњу свечаност, посвећену великану српске књижевности, завичајном писцу - Јанку Веселиновићу.

VRH