Javne ustanove

Amatersko pozorište

Pozorište
Pozorište
Scena
Scena
Scena
Scena
Scena
Scena
Pozorištance
Pozorištance
Pozorište
Pozorište
Pozorište
Pozorište
Pozorište
Pozorište
Pozorište
Pozorište
Pozorište
Pozorište

Prva predstava Amaterskog pozorišta „Janko Veselinoviæ“ - „Sumnjivo lice“, Branislava Nušiæa, u režiji Božidara Vlajca, izvedena je u martu 1950. godine. Ova godina se uzima kao godina osnivanja Pozorišta koje je danas, po ocenama pozorišnih kritièara, prevazišlo amaterske domete i približilo se profesionalnim pozorištima.

Van podruèja opštine Bogatiæ pozorište se prvi put pojavilo 1954. godine na smotri KUD’’Podrinja’’ sa predstavom ’’Ugašeno ognjište’’ u režiji Milivoja Martinoviæa. Sa predstavom ’’Koštana’’ pozorište je uèestvovalo 1972.g. na festivalu amaterskih pozorišta Srbije u Smederevjskoj Palanci i iste godine na prvom festivalu dramskih amatera sela Srbije (FEDRAS) u Malom Crniæu osvojilo prvo mesto. Isto se ponovilo i sa predstavom ’’Pozdravi nekog’’ 1973.g.. Obe predstave izvedene su u režiji Milivoja Martinoviæa.

Svoj najveæi uspeh pozorište je postiglo 1975.g. izvoðenjem drame "Meæava’ u režiji Milivoja Martinoviæa, na festivalu amaterskih pozorišta u Èaèku, gde je osvojeno prvo mesto za režiju, scenografiju, glavnu mušku i glavnu žensku ulogu.

Ovakvi rezultati dali su još veæi polet amaterima i veæ 1977.g. sa predstavom “Prsten u izvoru”, Dobrice Eriæ u režiji Milivoja Martinoviæa osvojena je prva nagrada na Regionalnoj smotri dramskih amatera Podrinjsko-kolubarskog regiona u Valjevu. Sledeæe godine predstava “Vetar nad Srbijom” ­ predstavljala je Srbiju na “Susretima bratstva” u Prizrenu.

Punim sjajem pozorište je zasjalo, i svu pažnju kulturne javnosti skrenulo na sebe, predstavom “Kolubarska bitka”, “Sveti Georgije ubiva aždahu”, “Ruženje naroda u dva dela”, “Profesionalac”, “Urnebesna tragedija”, “Putujuæe pozorište Šopaloviæ”, “Tre sorele”, “Bokeški d mol”... Najviše predstave tokom najuspešnijeg perioda u istoriji pozorišta, osamdesetih i devedesetih godina, režirao je Zoran Ðonliæ.

Poseban kuriozitet ovog amaterskog pozorišta jeste èinjenica da su u njegovim predstavama èesto, kao gosti, uèestvovali i profesionalni glumci. U pamæenju ovdašnje publike u najlepšoj uspomeni ostala su gostovanja Mije Aleksiæa.

Zapaženim ulogama istoriju Pozorišta “Janko Veselinoviæ” ispisali su brojni glumci koji su deo svog života proveli “na daskama koje život znaèe”: Milivoje Martinoviæ, Zvonko Beriæ, Dragoljub Ðenadiæ-Ðena, Dragoslav Dakiæ-Daka, Raša Vukomanoviæ, Rajko Paviæ, Revizor Nešiæ, Dragojlo Petroviæ, Miroslav Koviæ-Tesla, Ruža Vukotiæ, Jelica Ðonliæ, Dragomir Ninkoviæ, pozoristem19.jpgRuža Radovanoviæ, Dragan Srniæ, Zoran Ðonliæ, Branislav Koviæ, Desa Kovaèeviæ, Milenko Ljubinkoviæ, Ninko Kovaèeviæ, Slaviša Periæ, Klara Kakuèka, Anita Ercegovèeviæ, Ivana Terziæ, Miroslav Periæ, Mina Šankoviæ….

Èuvajuæi uspomenu na Milivoja Martinoviæa, jednog od osnivaèa Pozorišta, reditelja, glumca, Pozorište svake jeseni organizuje memorijalnu smotru “Pozorišni dani Milivoja Martinoviæa” na kojoj, po pozivu, uèestvuju amaterska pozorišta iz Srbije, Hrvatske i Republike Srpske.

Sudeæi po odanosti publike svom Pozorištu i podršci lokalne samouprave, Pozorište u Bogatiæu æe živeti još dugo. Od 2008. godine u Pozorištu se, u okviru Deèije scene kojom rukovodi Zoran Djonliæ, okupljaju i najmladji glumci. Sa svojom prvom predstavom “Vesti iz nesvesti”, Ljubivoja Ršumoviæa, u režiji Zorana Djonliæa, èlanovi Deèije scene su gostovali u više gradova Srbije i Republike Srpske. Predstava je prikazivana u Bogatiæu više puta i za najmladje zaljubljenike pozorišne umetnosti u selima.

Deèija scena Pozorišta “Janko Veselinoviæ” iz Bogatiæa sa zadovoljstvom æe prihvatiti svaki poziv za gostovanje.

Kontakt e-mail adresa: k.o.c@gromnet.net

 

VRH