15. Feb. 2018 На акцији у Белотићу прикупљено 38 јединица крви
Video prilog

Црвени крст Богатић, традиционално, прву акцију добровољног давања крви у години спроводи 15.фебруара, у сарадњи са основном организацијом Црвеног крста у Белотићу. Своју хуманост данас је исказало 49 мештана, али и гостију из суседних села, од којих је након обављених лекарских прегледа, крв дало 38 давалаца.

Велики број вишеструких давалаца протеклих година били су прави пример младима. Како наводе, по угледу на старије чланове породице, али и мештане, на ову акцију одазвала су се и три нова даваоца.

„Мој отац већ годинама даје крв, али је спречен да учествује на овој акцији, па сам тако одлучио да ја то данас учиним први пут. Поручио бих сваком ко је у могућности да да крв, јер ће некоме то много значити“, изјавио је Миленко Рогић.

Применом новог Закона о трансфузијској медицини укида се давање крви у болницама, а драгоцена течност биће прикупљана, обрадјивана и дистрибуирана искључиво у пет великих центара. Тако ће све планиране акције Црвеног крста Богатић у текућој години бити спроведене у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије.

“Сарађивали смо већ са даваоцима из овог краја и могу рећи да су досадашња искуства само позитивна. Ова средина може да послужи као пример много већим местима, али и градовима, што показују и признања која су стигла у вашу општину протекле две године”, истакао је Душан Серафимовић, пропагатор у Институту за трансфузију крви.

Следећа акција коју ће спровести Црвени крст Богатић и Институт за трансфузију крви Србије одржаће се 03. марта у Мачванском Метковићу.

Извор:www.macvainfo.rs/ На акцији у Белотићу прикупљено 38 јединица крви

VRH