15. Aug. 2011 Hajduèke veèeri

Hajduèko veèe - maèvanska svadba
Hajduèko veèe - maèvanska svadba

Tradicionalne„ Hajduèke veèeri“ organizovane su ove godine po 43. put. Manifestacija je trajala dva dana, 12. i 13. avgusta, a zapoèela je moto skupom u organizaciji Moto kluba „Maèva“.

Na skupu se okupilo više od 150 zaljubljenika u motore iz cele Srbije.

Ono što je i ove godine dalo poseban peèat manifestaciji je tradicionalna maèvanska svadba na kojoj su prikazani obièaji iz 19. veka, a raskošne nošnje, ukrašeni fijakeri i dobri konji vratili su nas na kratko u prošlo vreme.Tradicionalno nadmetanje za hajduèkog harambašu zapoèelo je osam momaka, ali su petorica takmièara nezadovoljni sudijskom odlukom odustali od daljeg takmièenja, tako da su do finala stigla trojica. Laskava titula harambaše, hajduèka sablja i novèana nagrada, po drugi put, otišle su u ruke Miloša Peliæa, studenta veterine iz Salaša Crnobarskog.

Organizatori hajduèkih veèeri potrudili su se da ove godine, pored glavnog, manifestacija ima i bogati propratni program pa je tako organizovano takmièenje u kuvanju najboljeg ribolovaèkog kotliæa, gadjanju glinenih golubova, takmièenje u pecanju i atraktivna Hajduèka regata.

43. Hajduèke veèeri posetilo je preko tri hiljade ljudi, a bogati kulturno umetnièki program pratili su na dve scene i posredstvom video bimova

 

VRH