1. Mar. 2021 Апел суграђанима и превентиве мере због евентуалног ширења заразе Афричке куге свиња на територији наше општине


Представници локалне самоуправе и ЈКП „Богатић“ Богатић одржали су радни састанак са Начелником Mачванског управног округa Владаном Красавцем и Начелницом ветеринарске инспекције Mачванског округа Јасмином Којичић – Стефановић.

Тема састанка биле су мере превентиве због евентуалног ширења заразе Афричке куге свиња на теритоtији наше општине, а која је регистрована у Браничевском округу. С обзиром на чињеницу да општина Богатић спада међу највеће и најзначајније произвођаче свиња у нашој земљи, пропорционално броју домаћинстава, постоји оправдана бојазан и реална могућност за настанак таквог сценарија. На самом састанку анализирана је тренутна ситуација и донети су одређени закључци који се тичу предузимања конкретних мера заштите. Афричка куга је врста заразе која се јако брзо шири и опстаје у месу веома дуго и за коју не постоји вакцина, нити било какав други вид лечења, осим еутаназије. Овом приликом упућује се апел свим произвођачима у нашој општини да се максимално придржавају мера заштита, да редовно дезинфикују објекте, да не купују необележену прасад, уколико је то могуће не набављају прасад из других округа, и као најважније, да не гаје стоку на отвореном простору, посебно у приобаљу река Дрине и Саве где је огроман ризик од контакта стоке са дивљим свињама које су и највећи преносиоци заразе. Такође, апелује се на ловце и ловочуваре да обрате пажњу на угинуле дивље свиње у ловиштима и да сваки примећен и евидентиран случај пријаве ветеринарској инспекцији и комуналним службама. Ловачка друштва ће имати бенефите за сваку угинулу животињу која се узоркује. Општина Богатић и Јавно комунално предузеће "Богатић" Богатић ће ставити све своје ресурсе на располагање ветеринарској инспекцији како би заштитили произвођаче у нашој општини, али је веома битно да се грађани придржавају препорука и одговорно понашају, како не бисмо дозволили да се и код нас појави случај ове опасне заразе.
VRH