4. Feb. 2021 Обновљиви извори енегије – развојна шанса за општину Богатић


Дана 04.02.2021. године одржан је радни састанак руководства општине Богатић, на челу са председником општине Богатић Миланом Дамњановићем са начелником Мачванског управног округа господином Владаном Красавцем и са проф.др Дејаном Миленићем са Рударско геолошког факултета у Београду.

„На самом састанку смо имали конструктивну расправу у којој су сви учесници узели активно учешће и где смо се дотакли мноштва тема значајних за нашу општину, њену привреду и наравно све грађане. Анализа тренутног стања, планирање и реализација будућих инвестиција у области обновљивих извора енергије, односно геотермалних потенцијала с којима раполажемо. До сада постигнуто, предности и мане урађеног, отклањање уочених недостатака, шта је све потребно за даље улагање у овој области, које нам све могућности стоје на располагању, вредност и рокови за све оно што нас чека у будућности и томе слично.

Процена тренутног стања енергетске ефикасности Дома здравља у Богатићу и могућност његове топлификације из постојеће мреже којом се загревају остале јавне установе, као и прикључење Културно-образовног центра Богатић, као и народне библиотеке „Јанко Веселиновић“ Богатић на топловод су такође били део дискусије.

Усвајање новог закона о обновљивим изворима енергије у Народној скупштини Републике Србије који се очекује у најскоријем периоду ће бити изванредна развојна шанса за нашу општину. По први пут ће држава подстицати улагање у геотоплане и тиме ће се створити прилика за озбиљан напредак оних средина које располажу са тим потенцијалима, а општина Богатић се по том основу налази на самом врху.

Наша идеја и визија је да се у наредном периоду уради студија изводљивости за насељено место Богатић са бушотине ББ2 и да се након тога крене у процес топлификације читавог насељеног места Богатић. Искрено верујем да ћемо успети у тој намери“ изјавио је председник општине Богатић Милан Дамњановић.

Кабинет председника општине Богатић

VRH