25. Nov. 2020 19.седница Општинског штаба за ванредне ситуације
На деветнаестој седници Општинског штаба за ванредне ситуације анализирано је тренутно стање у општини и представљени начини функционисања у наредном периоду. У складу са мерама републичког Кризног штаба, донете су и нове наредбе у светлу све неповољније епидемиолошке слике Ñƒ нашој општини.

„Све је лошија ситуација везана за пандемију у целом округу, а нарочито у нашој општиниу којој је скоро 190 активно оболелих, што нас сврстава у веома заражено подручје у односу на веће средине  у комшилуку“, рекао је Милан Дамњановић, командант Штаба за ванредне ситуације општине Богатић.

У Дому здравља Богатић у последњих неколико дана знатно је повећан обим посла, а у Ковид амбуланти прегледа се преко сто пацијената дневно.

„До недавно су радила три лекара са екипама, од понедељка смо увели и четвртог, па ће два лекара радити пре, а два послеподне. У Ковид амбуланти сада радимо брзе антигенске тестове, који замењују Писиар и имају исту тачност и за пола сата дају резултат. Велики број пацијената који су овако тестирани су нажалост били позитивни, неки са лаком други са јако тешком клинићком сликом. Они су по протоколу прослеђени у Општу болницу Шабац, што је додатно оптерећење и на возаче и на здравствене раднике који тамо чекају и по неколико сати. Дешава се да је некад налаз антигенског теста негативан, а пацијент има симптоматологију, па се онда уради додатно Писиар тест  који шаљемо Заводу. Свакако су антигенски тестови  јако помогли да се брже и ефикасније збрину корона пацијенти, да би се избегле веће гужве, јер имамо доста пацијената који имају обострану пнеумонију, а немају ковид инфекцију. Сада у остатку  Ð”ома здравља функционишемо са заказивањем прегледа, телефонским путем, с обзиром да морамо да се заштитимо унутар установе. Један мањи део радника је позитиван, али је инфициран преко породица и инфекција није ушла у систем Дома здравља“, рекао је Горан Макунчевић, директор ДЗ Богатић.

Узимајући у обзир зимски период који је пред нама, из ове здравствене установе упутили су захтев Штабу за добијање шатора на коришћење за пријем пацијената у ковид амбуланту, где ће моћи да бораве пацијенти који чекају позив лекара на преглед или они који чекају резултате теста. Овај захтев је усвојен на седници и закључак послат Одељењу за ванредне ситуације Шабац.

Јавно-комунално предузеће и даље предузима све неопходне мере у циљу спречавања појаве и ширења инфекције Ковид 19 вирусом и све активности се обављају без потешкоћа, навео је директор Владан Попадић.

На 19.седници Општинског штаба усвојене су следеће наредбе:

Забрањује се рад ресторана, кафића, барова, клубова, приређивача посебних и класичних игара на срећу, тржних центара, позоришта, биоскопа, и других установа културе од 18:00 до 05 часова,

Продавницепрехрамбене робе, киосци, фризерски и козметички салони (уз заказивање термина и обавезно ношење маски и рукавица), бутици, и занатске радње од 21:00 до 05 часова,

Апотеке, бензинске пумпе у обављању делатности продаје горива и угоститељски и други објекти који врше доставу хране могу да раде без ограничења

Обавезно и безусловно коришћење личне заштитне опреме (ношење заштитне маске) у затвореном простору, као и на отвореном простору у оним ситуацијама где се не могу избећи међуљудски контакти.

Забрањују се  јавна окупљања с присуством више од пет особа, у затвореном и на отвореном простору. Од ове мере изузети су радне организације, школске установе, продавнице, тржни центри и слични објекти, за које важи прописано ограничење броја присутних особа у сваком тренутку у односу на квадратуру објекта (минимум 4 м2 Ð¿Ð¾ особи).

Омогућава се рад од куће свим запосленима код којих то радни процес допушта.

Обавезно ношење заштитне маске у возилима јавног превоза, уз ограничење максималног броја путника у возилу на половину декларисаног капацитета возила.

Строга контрола спровођења кућне изолације, кућног карантина (самоизолације), као и свих осталих противепидемијских мера које су на снази.

Горе наведене мере су на снази од 24.11.2020.годинеи наредних 10 дана, након чега ће бити изнова размотрене у светлу кретања епидемиолошке ситуације.

VRH