16. Apr. 2020 ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ БОГАТИЋ Г-ДИНА НЕНАДА БЕСЕРОВЦА


Поштовани грађани,

на данашњи дан, после месец дана од увођења ванредног стања и 42 дана од регистрованог нултог пацијента позитивног на КОВИД 19 у нашој земљи, са задовољством могу да Вас обавестим да на територији општине Богатић још увек немамо ни један случај заразе корона вирусом и да смо поред општине Мали Зворник, једина Општина у Мачванском управном округу са таквим статусом.

Да би тако и остало, желим да Вас замолим да као што смо и до сада поштовали све мере, које су прописали Влада Републике Србије, републички Кризни штаб, као и Штаб за ванредне ситуације општине Богатић, тако наставимо и убудуће.

Желим да изразим задовољство дисциплином наших грађана, посебно оних који су 28 дана провели у самоизолацији, а било их је до пре неки дан преко 650 (сада око 80), као и свим грађанима који поштују мере забране кретања у време полицијског часа. За протеклих месец дана полицијски службеници, којима овог пута желим да изразим велику захвалност за послове које обављају у време трајања ванредног стања, ван својих редовних задатака, су поднели само 3 кривичне пријаве за кршење мере самоизолације и 14 прекршајних пријава за кршење мере забране кретања.

Такође, желим да изразим огромну захвалност запосленима и менаџменту Дома здравља Богатић и ЈКП Богатић, који дају огроман допринос у настојањима да се што више смање ризици од преношења заразе и да корона вирус ако је могуће не дође или се бар што касније појави на нашем подручју.

Дом здравља Богатић, сем редовних активности на збрињавању пацијената, од пре три недеље је успоставио и рад Ковид амбуланте (радно време од 07 до 22 часа), где се у посебним просторијама врше прегледи само пацијената са симптомима вируса, а од пре недељу дана наш Дом здравља, врши и узорковање пацијената за које се укаже потреба за тестирањем, јер је у Ковид амбуланти инсталиран и рендген апарат, као и опрема за лабораторијски тест, тако да су створени услови за обављање и ове компликоване медицинске услуге.

ЈКП Богатић, са својом опремом и запосленима, који су ангажовани сваки дан од увођења ванредног стања, поред основних делатности за које су регистровани, обављају и све послове везане пре свега за одржавање хигијене и дезинфекције јавних површина, улаза у институције и стамбене зграде, дезинфекцију граничног прелаза, редовно прање улица у првој зони, допреме дезинфекционих средстава за потребе становништва, а прошле недеље извршена је дезинфекција свих путева и улица на територији наше Општине, дезинфекционим средством натријум хипохлорит. Заиста је немерљив допринос у очувању постојећег стања, наших комуналаца, које још једном, заједно са медицинским радницима, радницима Центра за социјални рад Богатић, полицијским службеницима и њиховим претпостављеним, желим јавно да похвалим. Наравно захвалност и признање и нашем тиму волонтера, дежурним у нашем Кол-центру, који ради сваки дан од 07 до 16 часова, нашим повереницима по Месним заједницама и припадницима Јединице цивилне заштите опште намене, који на терену извршавају све задатке који им се повере од стране Штаба.

Желим да се захвалим и начелнику и члановима Штаба за ванредне ситуације општине Богатић, који је до сада заседао на седам ванредних седница, редовно пратио и анализирао актуелно стање, правовремено доносио мере и наредбе и у ходу решавао проблеме и ситуације на које је наилазио, успешно извршавао поверене послове од стране републичких органа.

Штаб је последњих дана посебно фокусиран на решавање проблема наших пољопривредних произвођача, чији се поседи налазе на левој обали реке Дрине. Успостављена је директна комуникација за Кабинетом министра пољопривреде, шумарства и водопривреде, који ће са Министарством унутрашњих послова и органима БиХ изнаћи начин, да 303 лица која су се пријавила у протекла два дана у просторијама МЗ Бадовинци, добију специјалне дозволе за прелазак преко привременог граничног прелаза на Павловића мосту, дођу до својих имања и обраде 530 хектара, колико је до сада евидентирано.

Желим на крају свим грађанима општине Богатић, који славе Ускрс по Јулијанском календару, да честитам предстојеће ускршње празнике, да свима пожелим пре свега добро здравље, да нам свест и самодисциплина остану на највишем могућем нивоу и да се што пре изборимо са овом пошасти, која је окупирала читаво човечанство. Командант ОШ за ВС, Ненад Бесеровац

VRH