13. Apr. 2020 Седма седница Општинског штаба за ванредне ситуације.

Општина Богатић
Општина Богатић

Данас је одржана седма по реду седница Општинског штаба за ванредне ситуације. Командант и начелник, заједно са члановима штаба, на овом заседању су анализирали актуелну ситуацију на територији општине и расправљали о начину функционисања и поступања у наредном периоду.

Директор Дома здравља Богатић oбaвестио је да је у овој здравственој установи од четвртка почело узорковање пацијената са сумњом на Ковид 19 инфекцију и да су здравствени радници до недеље узели четири узорка, за које је потврђено да су негативни. Службе у Дому здравља фунционишу како је планирано, у хитну се јављају пацијенти са акутним тегобама, док се хронични пацијенти јављају преко кол центра и од лекара добијају терапију и неопходне услуге надлежних служби.

Из ЈКП су известили да су закључно са недељом, 12.04.2020.године дезинфиковали све путеве на територији општине Богатић, без обзира на категорије, наставља се са дезинфекцијом прве зоне, стамбених јединица, дезинфикована је депонија Нишно поље, гранични прелаз, као и паркинг Дома здравља, све испоставе ПТТ на територији општине, а дезинфикован је и простор у Узвећу, пре и после акције добровољног давања крви.

У извештају ПС Богатић стоји да је у претходних седам дана 6 особа је прекршило меру забране кретања, од тога је једно малолетно лице. Сви су приведени дежурном судији за прекршаје и кажњени новчано, а малолетном лицу изречена је опомена. Забележено је једно кршење мере самоизолације, па је то лице ухапшено и уз кривичну пријаву предато тужилаштву, уз притвор до 30 дана. Данас је већини грађана истекла мера стављања под здравствени надзор у трајању од 28 дана, па је на територији општине Богатић сада у обавезној самоизолацији мање од осамдесет грађана.

У току је подела једнократних новчаних помоћи, које ангажовањем волонтера стижу до корисника, навели су из Центра за социјални рад.Из ове установе истичу да је у последње време повећан број породичног насиља, што додатно отежава ситуацију, јер службеници Центра у овом периоду не могу увек да обаве комплетну процедуру на терену.

Током прошле недеље социјално угроженим грађанима подељено је 130 пакета , а још двадесет припремљених волонтери ће испоручити у наредним данима.

Немогућност преласка преко привременог граничног прелааза Павловића мост током ванредног стања, ради обављања пролећних радова представља велики проблем Мачванима који поседују земљу на левој обали реке Дрине. Мештани Бадовинаца обратили су се Општинском штабу за помоћ, који је решење затражио од Владе Републике Србије, председника и надлежних министарстава. Према најновијим информацијама које има ОШ за ВС директор полиције, г-дин Ребић, је добио задатак да са колегама из БиХ води преговоре о начину преласка наших пољопривредних произвођача преко привременог граничног прелаза на Павловића мосту, а 13.04.2020.године од господина Шарановца из Министарства пољопривреде је добијена информација да се доставе спискови свих лица која имају поседе на левој обали реке Дрине због добијања специјалних дозвола за прелазак преко привременог граничног прелаза.

Пријављивања грађана у Месној канцеларији у Бадовинцима почиње од сутра сваког радног дана у времену од 07 до 14 часова.

VRH