23. Nov. 2018 Одржана XXIII редовна седница СО Богатић


Двадесетдве тачке дневног реда нашле су се на данашњој седници Скупштине Општине Богатић. Једна од значајнијих усвојених је сагласност на консолидовани извештај о остварењу буџета за првих девет месеци текуће године, који је одборницима представио председник Општине Богатић, Ненад Бесеровац.

„У овом периоду имамо остварење прихода 72,13 одсто, што на годишњем нивоу износи 96,17 посто и можемо бити задовољни, нарочито јер нам се најважнији приходи остварују скоро стопостотно, пре свега мислим на порез на зараде. Мало нам каска порез на имовну, али у међувремену су подељена решења и за последње тромесечје, тако да не сумњам да ће наши грађани као и до сада измирити своје обавезе. Што се тиче трошкова, доста је инфраструктурних пројеката, као што знате, до краја календарске године завршава се топловод, изградња вртића у Белотићу, потписан је уговор за асфалтирање улица и тротоара у Бадовинцима. На данашњи дан на рачуну буџета имамо нешто више од 63 милиона динара, у понедељак очекујемо трансфер од око 30 милиона, што ће додатно поправити приходну страну“, рекао је Ненад Бесеровац.

Одборник СНС Никола Милутиновић за скупштинском говорницом затражио је да се са дневног реда скине четврта тачка, давање сагласности и усвајање пројекта јавно-приватног партнерства - реконструкције и дугогодишњег одржавања јавног осветљења у општини Богатић, применом мера уштеде енергије. По његовим речима, овај пројекат одборницима није јасно представљен у материјалу за данашњу седницу.

Председник Скупштине Општине Богатић, Мирослав Дабић, сложио се са одборником Милутиновићем, и навео да ову тачку дневног реда неће подржати, јер је, по његовим мишљењу, предвиђена цена пројекта превелика за Општину Богатић, нагласивши да би задатак свих одборника требало да буде да штите интересе грађана и буџетска средства општине.

Шеф одборничке групе СНС у Богатићу, Теодор Теодоровић, позвао је одборнике да подрже овај вид партнерства и пројекат, јер су они одобрени и од стране Владине комисије за јавно-приватно партнерство, а у интересу су и грађана и Општине Богатић. Председник Општине, Ненад Бесеровац, и заменик председника, Синиша Пузић, такође су позвали одборнике да усвоје ову тачку дневног реда.

Поменути пројекат јавно-приватног партнерства усвојен је на последњој седници Општинског већа, на којој је већницима представљен план и документација, која је потом предата скупштини на гласање. Пред одборницима се, међутим, пропустом, нашао само један документ и мишљење комисије за јавно-приватно партнерство, у ком нису наведени детаљи пројекта. Зоран Стипановић, саветник за јавно-приватно партнерство, образложио је бенефите које ће Општина Богатић имати усвајањем овог пројекта.

„Јавно-приватно партнерство је један модел у ком општине могу да реализују решење комуналних проблема, без учешћа сопствених финансија у почетку реализације пројекта. То значи да ће Општина Богатић, у случају реконструкције јавне расвете, по завршетку јавног позива добити квалитетну расвету, без директног учешћа у финансирању. Следећа битна ствар је да ће се реализација пројекта остварити из уштеде која ће се добити заменом старих новим светиљкама, за период од 13 година, колики је гарантни рок расвете. У том периоду општина би свакако утрошила електричну енергију са старим светиљкама, а овако ће за исти новац, добити и финансијске уштеде и савремену расвету“, објаснио је Стипановић.

Тренутно се око 30 милиона динара годишње утроши на одржавање и електричну енергију коју троши јавна расвета у општини Богатић. По усвајању одлуке о пројекту ЈПП јавни позив биће доступан свим заинтересованим лицима на порталу Јавних набавки, након чега ће бити одабран најповољнији партнер. „Ова форма партнерства је јако корисна за нашу општину, пошто не оптерећује општински буџет, јер у овом случају ми не морамо улагати у јавну расвету, већ то чини приватни партнер.Следећи корак је расписивање тендера, односно поступак јавне набавке за избор приватног партнера са којим ћемо закључити уговор, који ће такође проћи скупштинску процедуру. Тек након усвајања од стране Скупштине ићи ће се у реализацију пројекта“, изјавила је Наташа Лукић Пурић, начелник Општинске управе Општине Богатић.

На данашњој седници донета су и решења о констатацији престанка функције директора Туристичке организације Општине Богатић, на чије чело је постављен Дарко Машић, као и констатација престанка функције в.д. директора ЈКП „Богатић“, Аљоше Гарибовића, а за новог в.д. директора овог предузаћа изгласан је Владан Попадић. Изгласана су и именовања нових и констатације престанка мандата досадашњих чланова школских одбора основних школа у Глушцима, Црној Бари, Бадовинцима, Клењу и Богатићу.

VRH