20. Oct. 2018 Cвечано отворена спортска хала и три кабинета у Мачванској средњој школи
Video prilog Cвечано отворена спортска хала и три кабинета у Мачванској средњој школи

Мачванска средња школа у Богатићу, обележила је 40 година постојања и рада 19. октобра, а овај датум остаће свима у сећању, јер су ученицима предата на коришћење три новоизграђена кабинета и фискултурна сала, на коју се чекало пуне четири деценије. Свечаном отварању присуствовао је Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја, Александар Пајић, помоћник министра за образовање, Дубравка Негре, директор "Европске инвестиционе банке" за Западни Балкан, Ненад Бесеровац председник Општине Богатић, представници локалне самоуправе, Синиша Пузић- заменик председника Општине; Мирослав Дабић- председник СО Богатић; Наташа Лукић Пурић-начелник Општинске управе; помоћници председника Општине; Милан Дамњановић и Дарко Машић, начелник Мачванског управног округа, Драгослав Милановић, свештенство, представници школе, ученици и многобројне званице.

Министар просвете, науке и технилошког развоја Младен Шарчевић је сечењем свечане врпце отворио новоизграђене кабинете и фискултурну салу. Свечана прослава почела је композицијом „Востани Сербие“ , у извођењу Мешовитог хора „Мачванског“. У свом обраћању директор Мачванске средње школе, Милица Дражић, поздравивши присутне, истакла је: „Широк дијапазон образовних профила укупно 7, у којима се образује више од 630 ученика, са преко 80 запослених, професора и помоћног особља, је оно на шта сам посебно поносна. У употреби је електронски дневник, а велики број учионица је опремљен за извођење мултимедијалне наставе, семинара, видео презентације и радионице. Сарадња са привредницима је веома успешна, а планирамо да уведемо и дуално образовање. Поносна сам на све успехе које су остварили ученици ове школе, на разним такмичењима“.

На сам почетак рада Мачванске средње школе подсетила нас је Роксанда Гладовић из миља звана Лола, први директор ове образовне установе.

Председник општине Богатић, Ненад Бесеровац, у свом обраћању присутнима истакао је важност новоизграђених објеката и додао: „Данас имамо више разлога за радост, јер славимо 40 година Мачванске средње школе, отворени кабинети, спортска сала, дошао министар. Свечано смо данас отворили пројекат који смо годинама уназад реализовали. Ово је велики значај за развој дворанског спорта у Богатићу, а надам се да ће се појавити нови спортисти попут Миаила Грушановића, Мила Исаковића, а зашто не и нека одбојкашица, пошто Богатић има свој одбојкашки клуб”.

Изградња фискултурне сале почела је, априла 2011. године, захваљујући великом залагању тадашњег директора Милисава Јоксимовића. Средства за издрадњу и опремање сале обезбедили су Министарство привреде, пројектом који је финансирала Европска инвестициона банка и локална самоуправа. Дубравка Негре, директорка Европске инвестиционе банке, рекла је да ће они и у будуће подржавати овакве и сличне пројекте. Министар Шарчевић је обраћајући се присутнима рекао да ће Влада наставити са оваквим и сличним пројектима, јер свакој другој школи у Србији је потребна нова спортска сала.

“Мачванска школа је у више фаза дограђена, пре свега смо добили блок учионица који су потребни за наставу. Ово није обична фискултурна сала, ово је хала који ће служити школству, а могу је користити све спортске организације и грађани. Цела Мачванска регија је добила халу где ће се одржавати часови наставе,а и друге спортске организације. Предвиђеним Буждетом настављамо са политиком изградње спортских сала по Србији, тако да свака школа има оптималне услове за рад. Наставићемо да радимо и на дигитализацији, јер је процес дигитализације и опремања школе у потпуности видљив”, додао је министар Шарчевић.

Симболично, „први ударац“ у новој спортској сали извео је Бранко Максимовић - Нецер, професор физичког васпитања ове школе, који је однедавно у пензији, а свој радни век провео је одржавајући наставу на отвореном, по учионицама и холовима, не дочекавши да часове физичког васпитања одржи у сали. У наставку програма наступили су: Ана Ковић са нумером „Ој, горо“, Драгослав Васиљевић, солиста на хармоници, извео је композицију Јевгенија Дербенка „Свита контраст“, 4. и 5. Став, фолклорни ансанбл „Ђидо“ наступио је са сплетом традиционалних српских игара, а Мешовити хор „Мачвански “ спустио је "завесу" на данашњу прославу, песмом „Тамо далеко“.

Изградња и опремање сале коштало је 134 250 772, 00 динара. Доградња три кабинета, две канцеларије и једне ординације, укупне површине 257 метара квадратних коштало је више од 9 милона динара.

VRH