6. Oct. 2018 Амбасада Републике Чешке донирала средства Црквеној општини Дубље


У порти Храма Вазнесења Господњег у Дубљу уприличено је свечано потписивање Уговора о донаторству између Амбасаде Републике Чешке и Српске православне општине Дубље. Уговор су потписали изасланик одбране Амбасаде Републике Чешке у Републици Србији, пуковник Томаш Даниел и протејереј ставрофор Урош Живковић, старешина цркве Вазнесења Господњег, уз присуство представника Општине Богатић. Средства у износу око 5.500 еура намењена су изградњи спомен-чесме изгинулим војницима из Првог светског рата.

Изасланик Амбасаде Републике Чешке, Томаш Даниел, овом приликом истакао је да је сарадња са Црквеном општином Дубље и свештеником Урошем Живковићем успостављна 2015.године, а њена реализације сада се огледа у донацији за изградњу спомен обележја.

Протејереј ставрофор Урош Живковић, захвалио се Влади Републике Чешке на донираним средствима, као и Општини Богатић, која новчано помаже све цркве на територији општине.

Помоћник председника Општине Богатић, Небојша Петронић изразио је захвалност представницима Чешке амбасаде и истакао да ова сарадња доприноси неговању пријатељства две земље и два народа.

Храм Вазнесења Христовог има припрату испод које се налази спомен -костурница у којој су смештене кости српских и аустроугарских војника изгинулих у Првом светском рату 1914-1918 године. Ту је сахрањено преко 1000 војника, од чега 166 аустроугарских војника, који су били сахрањени у Мачви и околини.

На западној фасади Храма стоји натпис: „СПОМЕН КОСТУРНИЦА ОНИХ КОЈИ У РАТОВИМА ИЗГИНУШЕ КАО НЕПРИЈАТЕЉИ, ПА ИХ СМРТ ИЗМИРИ.

БОЉЕ ЈЕ ЧОВЕКУ ДА БУДЕ ПРИЈАТЕЉ СВИХ НАРОДА, ПА ДА ЗА ЖИВОТА ИМА КОРИСТ

РАТНИЦИ 1914—1918. Г. ПАЛИ У МАЧВИ“.

VRH