10. Aug. 2018 Министар Кркобабић у Богатићу


Video prilog

Милан Кркобабић, министар задужен за регионални развој у Влади Републике Србије, био је данас у радној посети општини Богатић. Министар је рекао да, уколико буде политичке воље и договора и држава из буџета обезбеди већу бесповратну помоћ за развој задругарства, Србија би могла у наредне две године да добије 500 задруга у 500 села. Он је напоменуо да задругарство у Србији није изумрло, већ се враћа са циљем да удружи српске домаћине и омогући им да њихови производи постану роба која ће се наћи на тржишту. Кркобабић је рекао да је оснивање задруга посао од општег народног и државног значаја и једино у чему се слажу владајуће и опозиционе партије.

"Једина је разлика то што уважени опозициони посланик, професор Миладин Шеварлић, сматра да би за подстицање задруга требало издвојити 50 милиона евра, а ја мислим да треба 100 милиона евра", рекао је је Кркобабић и додао: „Важно је истаћи потенцијале Мачве, како пољопривредне, тако и геотермалне, који представљају окосницу овог краја. Задруге такође, пољопривредне задруге, али и оне које ће се бавити туризмом, угоститељством, здравственим туризмом. Важно је да природне ресурсе ставимо у праву функцију. Због тога сам данас овде, да видимо шта може да се уради. Зашто не би овде била једна задруга која би се бавила искоришћавањем драгоцених природних ресурса. Али кључни ресурс овог краја су виспрени људи. Мада, памет није довољна, ако нема и пара. Зато и Влада Србије и скупштински Парламент морају да препознају значај оваквих потенцијала и да идуће године издвоје још више средстава за ове крајеве“, изјавио је Милан Кркобабић.

Министра са сарадницима у згради Општине Богатић дочекао је председник Ненад Бесеровац, заједно са представницима локалне самоуправе. Пољопривредним произвођачима из наше општине представљен је и програм подршке спровођењу мера равномерног развоја Републике Србије, који за основни циљ има да ревитализује и врати значај селу у нашој земљи.

„За нас је веома значајна ова посета, јер је министар данас представио програм свог рада и нови Закон о регионалном развоју, који би требало да постави ствари на своје место. Ми као пољопривредна општина посебно смо заинтересовани за овај вид удруживања, јер је то начин да наш произвођач не буде препуштен сам себи на тржишту и да своје производе пласира бар као полупроизводе, ако не и као готове“, рекао је Ненад Бесеровац, председник Општине Богатић.

Кркобабић је окупљеним пољопривредним произвођачима из Мачве рекао да се оваквим посетама промовише задругарство и представља нови Закон и стратегија о регионалном развоју, и додао да је претходне године Влада Републике Србије издвојила око 200 милиона динара за задругарство, док је у 2018. години за ту намену опредељено 825 милиона, чак четири пута више средстава.

Маленко Мајсторовић, директор земљорадничке задруге „Дубљанка“ и члан УО Задружног савеза Србије навео је да је за све произвођаче значајно што се враћа прича о задругарству као посебном сектору у нашој земљи.

„Надамо се да ће овај програм заживети и у будућности бити све развијенији. До сада у овом крају није било никаквих инвестиција везаних за програм који је пре две године почео да се примењује – 500 задруга у 500 села, али се надам да ћемо бити у прилици да можда чак и ове сезоне стигнемо да конкуришемо за средства и да ће на овом терену ускоро можда нићи нова хладњача, јер је расхладни складишни капацитет преко потребан и општини Богатић и читавој Мачви“, додао је Мајсторовић.

Делагација са министром Кркобабићем и председником Бесеровцем посетила је и Гачића магазу, газдинство које је за своје производе вишеструко награђивано, како у Србији, тако и у земљама у окружењу. У радној посети Богатићу, са министром су били и Бранислав Гулан – члан Академијског одбора за село САНУ и Борисав Ковачевић - народни посланик.

VRH