5. Aug. 2018 Лепота традиционалне “Мачванске свадбе” за Хајдучко вече 2018.године
Video prilog

Ударање коњских копита, праћено звуцима бројних инструмената и песмом, најавили су почетак традиционалне “Мачванске свадбе” за Хајдучко вече. Свадбена поворка распеваних сватова са младожењом, у окићеним фијакерима и чезама, кренула је са хиподрома у Богатићу, пут Васиног шиба у Црној Бари. Сватови обучени у мачванску народну ношњу, у везеним блузама, јелецима, белим сукњама и тамним кецељама, у свечаним старинским панталонама, белим кошуљама и прслуцима, са марамама и шеширима на глави, на ногама кожни опанци и вунене везене чарапе.

У центру Богатића су застали, где се играло младожењино коло, након чега су наставили ка Етно парку у Совљаку и невестиној кући. На уласку у Совљак зауставила их је хајдучка бусија, али су сватови брзо, уз песму, наставили даље. Не дуго затим, у двориште су стигли један за другим фијакери старог свата, кума и других према уобичајеном реду. Под столетним липама били су припремљени столови за сватове, који су одмах обавили све свадбене обичаје. Није дуго трајало ценкање за откуп, па се невеста брзо нашла пред младожењом и сватима. По обичају, ломи погачу и љуби свекра у руку. Весели и насмејани младенци, поведоше коло, оно право, мачванско, у које се не хвата онај ко се у ноге не узда.

Сватовска колона прошла је затим глоговачким и црнобарским шоровима, па се зауставила да младожења поведе коло, традиционално, пред Девином кафаном у Црној Бари. Након тога, песма се орила до Васиног Шиба, ка обали Дрине и младожењиној кући, где су обавили старе српске обичаје.

Мачванску свадбу, идентичну оној од пре једног века, ове године дочарали су прваци Фолклорног ансамбла “Ђидо”, у улози младожење Милош Рајић и у улози младе Тамара Јефтић.

VRH