30. Jul. 2018 Сајам запошљавања одржан у Богатићу
Video prilog

Kао пример добре праксе, у сврху остваривања непосредног контакта између послодаваца и незапослених, у организацији НСЗ, у Богатићу је одржан Сајам запошљавања. У понуди се нашло преко 200 слободних радних места, различитих профила и степена квалификација, код 27 послодаваца, који су узели учешће на сајму.

Многобројне присутне у уводној речи поздравила је Наташа Лукић-Пурић, начелник Општинске управе Општине Богатић, која је истакла велики значај и важност Сајма, јер за циљ пружа стручну и саветодавну помоћ у решавању једног од највећих и приоритетних проблема, а то је незапосленост.

Државни секретар Министарства за рад, запошљавње, борачка и социјална питања, Негован Станковић отворио је манифестацију, којој су присуствовали и заменик директора НСЗ Петар Јарић, директор филијале НСЗ у Шапцу, Радивоје Мићић, као и представници локалне самоуправе Општине Богатић.

„Сајмови запошљавања, пре свега локални, представљају активну меру политике запошљавања Националне службе. У Првих шест месеци одржана су 44 сајма, на којима је присуствовало преко 40 хиљада незапослених, од којих је преко 8 хиљада добило посао, око 20 одсто. Овакви сајмови дају резултате и утичу на смањење укупног броја незапослених“, изјавио је Негован Станковић, државни секретар Министарства за рад, запошљавње, борачка и социјална питања.

Петар Јарић, заменик директора НСЗ, навео је да су мере које се у претходном периоду спроводе у Србији довеле до рекордно ниске стопе незапослености ове године. „Активностима и мерама стварамо што боље услове за послодавце у Србији, па не чуди ситуација у евиденцији Националне службе за запошљавање, која је у овом тренутку на рекордном ниском броју. Та бројка је данас испод 580 хиљада незапослених и ако је упоредите са периодом од пре 4 године, када је било 800 хиљада, јасно се види у ком правцу функционише тржиште рада“, додао је Јарић.

Национална служба за запошљавање последњих година све чешће организује сајмове запошљавања, чиме се у директну везу доводе понуда и тражња радне снаге на одређеном подручју.

„Показало се да је ово најјефтинији начин да се што већи број послодаваца и лица која траже посао нађу на једном месту. Kао доказ за то истакао бих резултате прошлогодишњег сајма запошљавања у Шапцу, где је било присутно око 67 послодаваца и више од 800 незапослених, а чак 40 одсто људи који су ЦВ предали на сајму добило је запослење“, истакао је Радивоје Мићић, директор НСЗ Шабац.

Данас су сва заинтересована лица, у директном контакту са послодавцима, могла предати свој CV и обавити разговор о условима и могућности запошљавања. У каталогу слободних радних места нашла су се 52 занимања у производним и услужним делатностима,трговини и банкарским услугама. 

Послодавци су били у могућности да на сајму искажу своје кадровске потребе и да једноставно и брзо пронађу потребне раднике. Незапослени су били у прилици да лакше дођу до посла, на овој јединственом скупу понуде и потражње запослења.

VRH