23. Jul. 2018 ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА "УЛОГА ДОНОСИОЦА ОДЛУКА У ЛОКАЛНИМ САМОУПРАВАМА У СИСТЕМУ УПРАВЉАЊА БЕЗБЕДНОШЋУ САОБРАЋАЈА"
У Београду, у Клубу народних посланика у организацији Агенције за безбедност саобраћаја одржана је Конференција под називом „ Улога доносиоца одлука у локалним самоуправама у систему управљања безбедношћу саобраћаја у Републици Србији“.Присутнима су се обратили др Небојша Стефановић, потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова и Јасмина Милошевић, в.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја. Општину Богатић на овом скупу представљали су Ненад Бесеровац, председник Општине и Небојша Петронић, помоћник председника Општине.

Министар Стефановић је, отварајући састанак са градоначелницима и председницима изразио очекивање да ће до краја године резултати бити још бољи и да ће надлежнима поћи за руком да све учеснике у саобраћају убеде у то да буду одговорнији. Такође, упутио је позив локалним самоуправама на сарадњу како би безбедост саобраћаја у свакој општини била свакога дана све боља. Од примене новог закона и мера, од почетка године до 20. јула, број особа које су изгубиле живот смањен је за 11,5 одсто, а ако рачунамо од тренутка када је нови закон почео да се примењује, смањење износи чак 23,81 одсто, рекао је Стефановић.

Он је поручио да, и поред овог тренда, не може бити задовољан, јер нам све док постоји иједна особа страдала у саобраћају и док има оних који сматрају да је везивање појаса начин да се избегне казна, а не спасе сопствени живот, и да папучица за гас служи за дивљање улицама, предстоји пуно посла. Стефановић је истакао да се, поред ригорозних мера које спроводе припадници Саобраћајне полиције, посебна пажња придаје школама, где се заједно са Агенцијом за безбедност саобраћаја и локалним самоуправама, ради на превентиви и едукацији наше деце.

Директорка Агенције за безбедност саобраћаја Јасмина Милошевић је рекла да у саобраћајним удесима годишње у свету погине 1,3 милиона људи, а процењује се да би тај број до 2020.године могао да се повећа на 1,9 милиона, уколико не буде мера и акција за побољшање безбедности саобраћаја. У последње две деценије Србија је својим мерама успела да смањи смртност са 2.500 на 575 погинулих у саобраћају. Управо измене Закона о безбедности саобраћаја и његова стриктна примена су разлог овог смањења, истакла је Милошевић. У радном делу Конференције, Бранко Стаматовић, начелник Одељења за локалне самоуправе из Агенције за безбедност саобраћаја говорио је о обавезама локалних самоуправа у области безбедности саобраћаја и сарадњи локалних самоуправа са Агенцијом за безбедност саобраћаја.

VRH