21. Jul. 2018 Отворена Сликарска колонија "Совљак 2018"


Video prilog Отворена XX Сликарска колонија

У Совљаку је 20. јула 2018.год. отворена XX Сликарска колонија, која за циљ има да на једном месту окупи што већи број познатих имена из света ликовне уметности.У отвореном атељеу у амбијенту Етно парка ове године ствараће Павле Ристичевић - Добој, Станко Родић -Нови Сад, Милосав Урошевић - Панчево, Јован Спасић - Власотинце, Станимир Бата Ђокић - Пожега, Драгиша Ђорђевић - Нови Сад, Оливера Протић - Београд и Јелена Враговић - Вршац.

Присутне је поздравио председник Општине Богатић, Ненад Бесеровац, изразивши задовољство због вредног јубилеја.

"Честитао бих организаторима, али и свима вама на двадесетој сликарској колонији. Можемо бити поносни да је ми овде у Мачви и општини Богатић имамо. Ово је једна изузетна недеља за нашу општину, у којој смо започели радове на топлификацији јавних установа, реконструкцију насипа на Дрини, изградњу вртића у Белотићу и коју завршавамо на најлепши могући начин, отварањем јубиларне колоније у Совљаку", рекао је Бесеровац.

Много лепих речи о столетној липи нашло се у стиховима Ивана Вешића, сликара и песника, а похвале на рачун Мачве и Мачвана су се чуле и у беседи Софије Љубичић, историчара уметности.

Сликарску колонију "Совљак 2018" званично је отворио професор др Предраг Ј Марковић.

"Многи крајеви у нашој земљи надмећу се у томе који је најбољи и најсрпскији крај, али ми са сигурношћу можемо рећи који је најмученичкији српски крај. То је Мачва. Почев од страдања у устанцима, преко Првог светског рата, где су први масакри цивила у 20. веку почињени над Мачванима. Европска култура стизала је у Србију преко Мачве, први клавир, први кревет, први психијатар били су у овом крају. У Другом светском рату Мачва је најпострадалији крај. То се недовољно памти. Ова манифестација је једна од оних које чувају то што је најважније у једном народу, а то је дух. Хвала вам на томе и срећан вам рад", навео је Предраг Ј Марковић.

Сликаре је, пожелевши им добродошлицу у равну и питому Мачву, представио Милош Симић, директор Kултурно-образовног центра Богатић. Својом песмом присутне је забављао ансамбл "Вожд" из Лознице. Сликарска колонија "Совљак 2018", у организацији Kултурно-образовног центра Богатић, а под покровитељством Скупштине Општине, трајаће до 26. јула.

VRH