19. Jul. 2018 ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА РЕКОНСТРУКЦИЈИ НАСИПА


Video prilog

Дана 17.07.2018.године свечано је обележен почетак радова на Пројекту „Заштита Мачве од великих вода река Саве и Дрине“. Догађају којим је обележан званичан почетак радова присуствовали су : Шеф Делегације ЕУ у Србији, Сем Фабрици, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислав Недимовић, Наташа Милић директорка Дирекције за воде, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић, директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић, заменик градоначелника града Шапца Душан Костадиновић, председник Општине Богатић Ненад Бесеровац, представници извођача радова и надзора, представници Института Јарослав Черни и други партнери на пројекту.

Средства за реализацију овог Пројекта у износу од 9 милиона евра обезбеђена су из ЕУ ИПА фондова. Радове на реконструкцији насипа изводиће предузтеће „Драва – Подјетје Птуј“ – Словенија и ВД „Југокоп Подриње“ Шабац. Пројекат подразумева комплетнау реконструкцију на 16,1 километра обалоутврде и то 5,3 од Дреновца до Чеврнтије на територији града Шапца и 10,8 км насипа у општини Богатић.

Министар Недимовић је истакао да држава из различитих фондова ове године улаже 100 милиона евра у системе заштите од поплава. Подсетио је на мај 2014.године, када се на Чеврнтији код Дреновца на Сави и у Бановом Броду на Дрини одиграла, како је рекао главна одбрана најзначајнијих пољоприврдних и људских потенцијала низводно од ових локација.

Сем Фабрици, шеф делегације Европске Уније у Србији рекао је: „Ми у Европској унији смо срећни што смо партнери са Србијом у овом великом подухвату реконструкције, обнове али и превенције на којој радимо са надлежним органима. У протекле четири године ми смо издвојили 172 милиона евра за различите пројекте, а овај пројекат превенције је део тог великог пакета."

Председник општине Богатић, Ненад Бесеровац указао је да је рад на овом пројекту започео још 2015.године, а држава је показала да је спремна да свим капацитетима ради на превенцији од поплава. Потез Баново Брод – Црна Бара је најрањивији део одбране и срећом 2014.године насип није пробијен. Мачва је рањив систем и ово је историјски подухват трајне заштите од поплава – рекао је Бесеровац.

Мирољуб Станић, начелник сектора за ванредне ситуације општине Богатић рекао је: „Из општинског буџет је издвојено 12 милиона динара за откуп земље уз насип да би могао пројекат да се реализује а то је укупно 580 власника, тако да нам је требало 6 месеци да завршимо тај процес."

Радови на реконструкцији насипа трајаће до фебруара 2020 године, уз све мере предострожности у случају високих вода Саве и Дрине.

VRH