16. Jul. 2018 Министар Антић свечано отворио радове на топлификацији јавних установа у Богатићу
Video prilog  Министар Антић свечано отворио радове

Радови на изградњи система загревања јавних установа на даљинско грејање са бушотине ББ1 у Богатићу започели су данас. Министар рударства и енергетике, Александар Антић, заједно са представницима локалне самоуправе свечано је отворио радове заваривањем прве две топловодне цеви. Антић је овом приликом навео да ће и будући пројекти експлоатације хидрогеотермалних потенцијала имати пуну подршку ресорног Министарства, Владе и председника Републике Србије.

“Ово је важан дан, како за Богатић и Мачву, тако и за овај део Србије, јер су започети радови, првог у низу пројеката који ћемо отворити на овом подручју. Велике су уштеде које овај систем загревања нуди. Kонкретно, код јавних установа обухваћених пројектом врло брзо ће доћи до повраћаја инвестиције, што нам даје простора да планирамо да у будућности ову услугу понудимо и грађанима, али још важније пољопривреди и привреди. Овај крај Србије, са великим пољопривредним потенцијалом, уз коришћење хидрогеотермалних ресурса, може да дође на ниво да годишње има неколико берби, односно производних циклуса. То би била капитална вредност за читаву Србију. Влада Републике Србије, заједно са председником Вучићем, наставља са политиком подстицаја за обновљиве изворе енергије, остајемо посвећени циљу коришћења 27 одсто енергије из обновљивих извора до 2020.године, а овај пројекат значајно доприноси у реализацији енергетске безбедности Србије”, изјавио је Александар Антић, министар рударства и енергетике.

Општина Богатић једна је од три која је 2012. године, на основу тадашње студије изводљивости Министарства енергетике и заштите животне средине, ушла у избор за финансирање топлификације јавних установа из средстава Европске Уније. Годину дана касније урађена је санација бушотине ББ1 у Богатићу.

Оваквим системом грејања уштеда на годишњем нивоу износиће између 12 и 18 милиона динара, а немерљив је и значај смањења загађења ваздуха. Ради се отворени прстенасти систем са подстаницама у сваком објекту, а топловодном мрежом биће обухваћене јавне установе у Богатићу. Радови се изводе по пројекту урађеном у сарадњи са стручњацима Рударско геолошког факултета у Београду, проф. др Дејаном Миленићем и др Аном Врањеш, аутором Студије за топлификацију. Уговор о изградњи система потписан је крајем прошле године, након чега су допремљене и топлификационе цеви. Трошкови изградње топловодне мреже износе око 120 милиона динара, од чега се 75 % финансира из кредита, а остатак из буџета општине Богатић.

“Мало каснимо са радовима због компликоване процедуре добијања грађевинске дозволе, али имамо рок за извођење радова 120 дана. Имамо и обећање од извођача радова да ће овај систем бити комплетиран до почетка грејне сезоне. Ми смо већ у сарадњи са Рударско-геолошким факултетом у Београду израдили студију комплетних геотермалних потенцијала и ресурса на територији општине Богатић. У студији је предвиђена друга фаза, у којој ће топлотна енергија коју будемо производили моћи да се понуди грађанима и привреди, а крајњи циљ је производња електричне енергије. Цео пројекат топлификације је изгледао нестварно када смо почињали пре пет година, а ево данас крећу финални радови, па се надам да ће и ова друга фаза ускоро бити реализована”, рекао је Ненад Бесеровац, председник Општине Богатић.

Седам јавних установа у општини Богатић биће обухваћено овим системом грејања - Предшколска установа “Слава Kовић”, ОШ “Мика Митровић”, Мачванска средња школа, затим зграде Општине, Суда, Полицијска станица и Јавно комунално предузеће, што укупно представља 16000 квадратних метара, који ће се, према плану, већ од наредне грејне сезоне загревати са бушотине ББ1.

Геотермална истраживања у Мачви започета су пре више од 30 година, након чега је утврђено да хидрогеотермални потенцијал ове равнице достиже три билиона киловата електричне енергије, који је до дана данашњег остао је готово неискоришћен.

VRH