28. Apr. 2018 ПРЕДСТАВЉЕНИ ИНДЕКСИ ДОБРЕ УПРАВЕ НА ЛОКАЛНОМ НИВОУ


У Београду, дана 27.04.2018.године у Аеро клубу, у организацији Сталне конференције градова и општина уз подршку Министарства државне управе и локалне самоуправе представљени су Индекси добре управе на локалном нивоу. Општину Богатић на овом скупу представљао је председник Општине Ненад Бесеровац.

Индекс добре управе на локалном нивоу део је пројекта „Унапређење административне ефикасности и делотворности на локалном нивоу“ који Стална конференција градова и општина спроводи уз финансијску подршку немачке развојне сарадње, обезбеђену у оквиру пројекта „Подршка реформи јавне управе и Србији“ коју имплементира ГИЗ.

У уводном обраћању присутнима су се обратили Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе, Њ.Е. Аксел Дитман, амбасадор СР Немачке у Србији, Ђорђе Станичић, генерални секретар СКГО, Сања Петровић, председница Општине Кнић и Мирослав Пимић, помоћник градоначелника Града Ваљева.

„Индекс добре управе који данас представљамо биће управо механизам самопроцене локалних самоуправа уз сет конкретних и морам рећи, добро дефинисаних питања који ће у коначном дати објективну слику стања у општинама и градовима, као и конкретне препоруке за унапређење у областима попут ефикасности, одговорности, антикорупције, равноправности и др“, рекао је министaр Ружић.

Министар је поручио да су добро управљање и функционална јавна управа кључни за стицање већег поверења грађана у рад републичких и локалних органа.

"За стицање већег поверења грађана битно је и да на прави начин спроводимо структурне реформе, да боље креирамо политике, боље управљамо кадровским и финансијским капацитетима и боље контролишемо свој рад", казао је Ружић.

Важно је да је јуче на седници Владе прошао закон о изменама и допунама закона о локалној самоуправи и очекујемо да се у другој половини маја месеца и овај закон, заједно са законом о изменама и допунама о државној управи, нађе у скупштинској процедури", казао је Ружић.

Ружић је навео да је представљени Индекс само полазна основа, те да Министарство које предводи планира да у трогодишњем периоду ради на индексу задовољства грађана и да се на тај начин добију упоредни подаци грађана, након чега неће бити могуће правити било какве грешке.

Амбасадор СР Немачке Аксел Дитман истакао је да је делотворност јавне управе од кључног значаја међу обавезама Србије у приближавању чланству у ЕУ, јер ће се више од 70 % директива ЕУ остваривати на локалном нивоу. У изради Индекса добре управе учествовали су представници свих заинтересованих страна, од локалних самоуправа, Министарства државне управе и локалне самоуправе и других државних органа, укључујући независна тела, до организација цивилног друштва.

У наредном периоду, на основу резултата добијених кроз Индекс добре управе, СКГО ће заједно са партнерима обезбедити подршку за 50 локалних самоуправа, путем пакета подршке у областима добре управе у којима је идентификована потреба за унапређењем.

VRH