26. Apr. 2018 КОНФЕРЕНЦИЈА „ИНОВАЦИЈЕ ЗА РУРАЛНИ РАЗВОЈ СРБИЈЕ“
 

У Београду дана 23.04.2018.године у хотелу „Метропол“ одржана је Конференција „Иновације за рурални развој Србије - искуства Пољске у развоју руралних заједница“ у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Привредне коморе Србије и Сталне конференције градова и општина. Конференција је организована у оквиру пројекта „Подршка руралном и регионалном развоју у Републици Србији“ који финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу СДЦ, а спроводи конзорцијум партнера НИРАС, Пољски рурални форум и Партнер Солутионс.

У раду Конференције учествовали су: Сенад Махмутовић, државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривереде, Ричард Зарудски, заменик државног секретара Министарства пољопривреде и руралог развоја Републике Пољске, Петар Василев, представник Швајцарске агенције за развој и сарадњу, Никола Тарбук, заменик генералног секретара СКГО, Џон Галагер, вођа тима пројекта „Подршка руралном и регионалном развоју у Републици Србији“ и представници Привредне коморе Србије. Општину Богатић на Конференцији представљала је Ивана Ђукић, руководилац Одељења за привреду, финансије и локални-економски развој.

Две основне теме Конференције биле су развојне шансе руралних подручја кроз повезивање и LEADER оквир и заједнички излазак малих газдинстава на локално и регионално тржиште. Оно што је овом приликом истакнуто јесте да је једна од шанси за мала сеоска газдинства скраћивање ланаца вредности као начин изласка на локално и регионално тржиште уз мањи број посредника и са задржавањем већег дела прихода у самим домаћинствима.

Сенад Махмутовић, државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривереде у уводоном обраћању истакао је:

„Искуство и знање које је Пољска имала на путу до пуноправног чланства у ЕУ од великог су значаја и изузетно цењени међу свим земљама кандидатима. Република Србија је такође препознала значај таквог искуства и знања и кроз сарадњу коју смо успоставили желимо да кроз тај трансфер знања ојачамо капацитет институција и организација у Републици Србији које се баве питањем пољопривреде и руралног развоја“.

Заменик државног секретара Министарства пољопривреде и руралног развоја Републике Пољске, Ричард Зарудски нагласио је да је Пољска активна у процесу проширења ЕУ, као и да снажно подржава Србију и земље западног Балкана делећи своја искуства и добру праксу из периода приступања. Пољски пољопривредни сектор и подређене јединице подржавају спремност за наставак стручне сарадње са Србијом, нарочито у области пружања стручне подршке у вези са прилагођавањем српске пољопривреде европским захтевима.

VRH