26. Apr. 2018 ОДРЖАНА 12 СКУПШТИНА НАЛЕДА
У уторак, 24.04.2018.године у Београду у хотелу Hyatt Regency одржана је 12. годишња Скупштина Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД). Општину Богатић представљао је председник Општине Ненад Бесеровац.

Чланови Скупштине НАЛЕД-а разматрали су остварене резултате и стратешке циљеве за наредне четири године и дефинисали реформске приоритете за 2018/2019.годину. Два кључна програмска циља НАЛЕД-а у средњорочном периоду биће унапређење регулаторних оквира за пословање и јачање капацитета и одговорности јавне управе.

У свечаном делу седнице коме су присуствовали Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије, Њ.Е Аксел Дитман, амбасадор Немачке у Србији, Сем Фабрици, шеф делегације ЕУ у Србији, Мигел Моргадо, директор за Јадрански регион Европске инвестиционе банке, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, министри и градоначелници и представници институција Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске и Македоније представљена је Иницијатива за институционализацију сарадње земаља југоисточне Европе на усаглашавању и унапређењу пословног окружења и додељени BFC SEE сертификати општинама и градовима који нуде најбоље услове за инвестирање у региону.

Александар Ружевић председник УО НАЛЕД-а предложио је институционализацију сарадње на усаглашавању и унапређењу пословног окружења, уз подршку премијера и Влада држава региона чиме ће се осигурати ефикасније спровођење реформи и уједначавање услова за пословање и улагање.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић истакла је да подржава иницијативу за успостављање Регионалне платформе за повољно пословно окружење и позвала колеге из региона, као и међународне донаторске организације да помогну у реализацији.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је: “Стицањем услова за сертификат, општине и градови се позиционирају као најнапредније локалне самоуправе у региону, чиме се квалификују за подршку националних и међунационалних институција и донатора, уз активну промоцију на регионалном и међународном нивоу“. Он је истакао да је сертификат показатељ привредницима и потенцијалним инвеститорима да се та општина или тај град труди да максимално олакша пословање и да ће обезбедити квалитетне услуге и информације брзо, ефикасно и професионално.

VRH