23. Apr. 2018 Протокол о сарадњи Caritas-а и Општине Богатић о развоју социјално здравствене заштите


Video prilog

Са циљем унапређења квалитета услуга и боље међусобне сарадње установа које се баве здравственом и социјалном заштитом на подручју општине Богатић, данас је потписан Протокол о међусекторској сарадњи за унапређење и развој координисане социјално-здравствене заштите.У складу са законском регулативом Caritas Шабац уређује ове области и иницирао је потписивање овог документа, уз потписнике Општину Богатић, Центар за социјални рад Богатић, Дом Здравља Богатић и Општу болницу “Лаза K. Лазаревић” Шабац.

У јуну месецу прошле године започет је пројекат покретања дневног боравка особа са сметњама, на имању у Богатићу. Kроз овај пројекат покрећу се три нове услуге на територији општине Богатић, дневни боравак, становање уз подршку и помоћ у кући за особе са менталним сметњама. Реализација пројекта почеће од 01.јуна, тренутно се за сарадњу обучавају стручњаци из области здравствене и социјалне заштите, а након тога биће обучени сарадници који ће директно пружати услуге корисницима.

“Kапацитет дневног боравка на имању у Богатићу је петнаест особа и имаћемо две особе које ће тамо живети уз подршку. Да бисмо побољшали квалитет услуга неопходно је партнерство и ми смо га овде нашли. Имамо већ трогодишње искуство у сарадњи са Општином Богатић, где су пружане услуге за старе и одрасле особе. Препознали смо жељу и институција са овог подручја које ће убудуће бити укључене у активности наше организације”, изјавио је Мирољуб Николић, Директор Caritas -а у Шапцу.

Својим присуством данашњи скуп подржала је и стручњак у области заштите менталног здравља, dr Giovanna del Giudice , једна од сарадника у раду Caritas Италија. Она је објаснила да је посетила имање у Богатићу одакле носи позитивне утиске и похвалила напоре у реализацији овог пројекта. Оваквим активностима Богатић већ постаје пример добре праксе развоја услуга социјалне заштите у локалној заједници.

“Изразио бих задовољство због сјајне сарадње са Caritas-оm, трудићемо се и даље, заједно са потписницима Протокола, Домом здравља и Центром за социјални рад, да пружамо подршку раду ове организације. Новим услугама које ће бити доступне на имању Општина Богатић заузеће значајно место када говоримо о пружању социјално-здравственој заштити”, рекао је председник Општине Богатић, Ненад Бесеровац.

Пројекат унапређења социјално-здравствене заштите Caritas -а Шабац спроводи се уз подршку Европске уније и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

VRH