19. Apr. 2018 ОПШТИНИ БОГАТИЋ 5,5 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ИЗГРАДЊУ ВРТИЋА


Министар државне управе и локалне самоуправе, Бранко Ружић и 59 градоначелника и председника општина, данас су у Београду, у Палати Србије потписали уговоре о додели средстава из буџетског фонда за локалне самоуправе за завршетак или реализацију нових пројеката чији је циљ унапређење стандарда грађана у локалним самоуправама. У име општине Богатић уговор је потписао председник Општине Ненад Бесеровац.

Из Фонда за локалне самоуправе биће финансирана реализација 3 врсте пројеката, па ће 33 самоуправе добити више од 262 милиона динара за инфраструктурне радове на вртићима, школама, објектима културе, спорта и јавне управе, комуналној инфраструктури, јавним парковима и расвети, 18 градова и општина добиће преко 48 милиона динара за набавку савремених информационих технологија које ће омогућити увођење е-Управе и боље пружање услуга грађанима и привреди, док ће са више од 10 милиона динара бити подржано 8 локалних самоуправа у организацији културних, спортских и туристичких манифестација.

„Презадовољан сам што ћемо после 6 година, поново бити у могућности да, кроз 32 пута већи Фонд за локал, конкретно помогнемо општинама и градовима да реализују пројекте од великог значаја за њихове суграђанке и суграђане“, рекао је министар Ружић. Он је и нагласио да су локалне самоуправе дуго биле принуђене да решавају хроничне или акутне проблеме, а да Министарство није могло да одговори на захтеве са локала за овом врстом подршке и помоћи. „За Фонд од 320 милиона динара пријавио се 171 пројекат у вредности већој од 2 милијарде динара“, открио је министар и рекао да се тиме боље разуме колике су потребе локала и колико је овај фонд значајан. Највише новца опредељено је за пројекте инфраструкуре, који су, како је рекао, у складу и са популационом политиком Владе Србије, па су тако четири општине: Трстеник, Бор, Аранађеловац и Богатић аплицирали са пројектима за повећање капацитета предшколских установа.

По потписивању уговора, председник општине Богатић, Ненад Бесеровац је истакао: "Захваљујем се Влади Републике Србије и ресорном министарству, а посебно министру Ружићу и његовом тиму, јер су се изборили да локалне самоуправе буду у прилици да конкуришу и добију 320 милиона динара за реализацију пројеката у својим заједницама. Сем финансијске подршке, послата је и јасна порука да о нама на локалу неко мисли, а средства која је добила наша Општина биће наменски искоришћена за изградњу издвојеног објекта Предшколске установе "Слава Ковић" у Белотићу. Реализацијом овог пројекта осим што ће предшколци, који су до сада делили простор са ученицима од првог до четвртог разреда, добити само своје просторије, створиће се услови и за формирање групе полудневног боравка за децу узраста три до пет година, а пракса нам је показала да за таквом групом, постоји прека потреба".

VRH