1. Feb. 2018 На међународном скупу у Богатићу представљен геотермални потенцијал Мачве
Video prilog На међународном скупу у Богатићу представљен геотермални потенцијал Мачве

У оквиру пројекта ЕУ, "Дарлинг", у Богатићу je одржан скуп на ком су презентовани хидрогеотермални потенцијали Мачве.

Загревање јавних установа на даљинско грејање са геотермалног извора ББ1 у Богатићу требало би да започне следеће грејене сезоне. Тим поводом професор Рударско-геолошког факултета др Дејан Миленић је представио je геотермалне потенцијале општине и резултате студије која је спроведена у оквиру реализације овог пројекта. Презентацији су, поред домаћих, присуствовали и партнери из Мађарске, Румуније, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине,који су део међународног пројекта земаља дунавске регије, ДАРЛИНГ. Општина Богатић једини је партнер из наше земље у овом међународном пројекту.

"Резултати добијени у овом пројекту у будућности ће бити имплементирани кроз све земље Југоисточне Европе, односно дунавску регију, што само говори о његовој важности. Привели смо крају јако значајну ствар, први систем даљинског грејања у Србији. С друге стране, овај међународни пројекат је камен темељац, јер смо у оквиру њега по први пут у нашој земљи почели да разматрамо чак и могућност изградње геохидроелектране у Мачви", изјавио је проф. др Дејан Миленић.

Основне идеје ДАРЛИНГ пројекта објаснила је пројект менаџер Аннамáриа НÁДОР из Мађарске.

"Наш основни циљ је подизање свести о искоришћености обновљивих извора енергије у овој регији. У Србији имамо два подручја у којима ће се обављати даља истраживања, први је у Богатићу, а други у Војводини. Пројекат је започео пре годину дана и у наредном периоду очекујемо детаљније анализе, па ћемо се чешће сретати овде у Богатићу", рекла је Аннамáриа НÁДОР.

Тимове шест дунавских земаља окупио је програм "Дарлинг", који ће утврдити где се налазе погодне локације за коришћење геотермалних извора за топлотну енергију.

"Осим тога што ће Богатић као партнер бити видљив на геотермалној мапи Европе ми ћемо као учесник овог међународног пројекта имати и економску корист, јер ћемо овим у буџет Општине инкасирати 30 000 евра. Наш план је да развијамо научни рад везан за наше природне потенцијале, који претходних тридесет година нису били искоришћени", истакао је Ненад Бесеровац, председник Општине Богатић.

По речима професора Миленића, у наредном периоду планирано је да се обаве истраживања искоришћености преосталих потенцијала геотермалних извора у Богатићу, а на врху листе следећих пројеката је топлификација домаћинстава.

"Стотину милиона, милијарде евра је отишло у неповрат у ових протеклих тридесет година са изворишта у Мачви. Ми конкретно имамо на располагању више од 5 мегавата из бушотине ББ1, а овим системом искористиће се мање од два, тако да нам остаје више од 60 посто за употребу у неку другу намену. Приоритет нам је свакако загревање домаћинстава, али је списак могућности непрегледан, од пољопривреде до индустрије. У наредном периоду радићемо на истраживању и тог дела, а на локалној самоуправи је да одлучи за коју страну ће се определити", објаснио је проф. Миленић.

Седам јавних установа, површине око 15 000 квадрата загреваће систем за даљинско грејање са геотермалних извора у Богатићу, а трошкови изградње износиће око милион евра.

Извор: www.macvainfo.rs/

VRH