28. Jan. 2018 КОНФЕРЕНЦИЈА


У Београду, 26.01.2018.године у Скупштини града Београда одржана је Годишња конференција „Правац реформи 2018“ у организацији Националне алијансе за локални економски развој.

На Конференцији учествовали су потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михаиловић, министар финансија Душан Вујовић, министарка правде Нела Кубуровић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, министар рударства и енергетике Александар Антић, шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабризи и стални представнк ММФ-а Себастиан Соса. Општину Богатић представљала је Ивана Ђукић, руководилац Одељења за привреду, финансије и локални економски развој.

У оквиру Конференције НАЛЕД је представио десето јубиларно издрање Сиве књиге са 100 препорука Влади Републике Србије за поједностављење административних процедура. Кроз Сиву књигу до данас је прошло 210 препорука привреде од којих су ресорне институције спровеле 89.

Пре десет година препознали смо потребу постојања водича за унапређење привредног амбијента и прву Сиву књигу објавили смо осам месеци пре Владине свеобухватне реформе прописа. У међувремену, Сива књига је допринела отклањању неких од најпознатијих бирократских препрека пословању кроз реформу грађевинских дозвола, укидања дневне уплате пазара и фирмарине за предузетнике, увођење аутоматске овере здравствених књижица, елиминације радне књижице, електорнску пријаву радника и бројне друге иницијативе - истакао је председник Управног одбора НАЛЕД-а Александар Ружевић поводом представљања Сиве књиге.

У свеченам делу Конференције изабран је реформатор године и додељена признања. За реформатора године изабран је министар финансија Душан Вујовић, за постугнуте резултате током 2017.године у домену сузбијања сиве економије, реформе непореских намета и стварања подстицајних услова за развој предузетништва. Специјална признања за допринос реформама додељена су помоћници министра финансија Наташи Ковачевић, директору Канцеларије за ИТ и е-управу Михаилу Јовановићу, руководиоцу Групе за дигиталну агенду у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Милану Добријевићу, градоначелнку Лознице ВидојиПетровићу. Признања за допринос квалитетном извештавању о економским реформама припала су новинаркама Блица и радио Београда Данијели Нишавић и ЗоркиЂукановић.

 

VRH