21. Jan. 2018 УПРАВЉАЊЕ БЕЗБЕДНОШЋУ ДРУМСКОГ САОБРАЋАЈА НА ЛОКАЛУ
Председник Општине Ненад Бесеровац, који обавља и дужност председника Савета за координацију безбедности саобраћаја општине Богатић и помоћник председника за области локалне самоуправе, инфраструктуре и социјална питања, Небојша Петронић, представљали су општину Богатић, на стручном скупу под називом "Управљање безбедношћу друмског саобраћаја на локалу", који је у организацији Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, НАЛЕД-а и АМСС, одржан 19. јануара, у Палати Србија у Београду.

Скуп су отворили Горан Цветановић, градоначелник Лесковца и члан УО НАЛЕД-а и Един Зећировић, државни секретар Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. У оквиру теме: Законски оквир и обавезе локалних самоуправа у области безбедности саобраћаја, говорили су Мирјана Илић, виши саветник и шеф групе за одржавање путева, ресорног министарства, која је представила Нацрт закона о путевима, док је Небојша Арсов, начелник Управе саобраћајне полиције, Министарства унутрашњих послова представио Измене и допуне закона о безбедности саобраћаја на путевима. Бранко Стаматовић, начелник одељења за локалне самоуправе Агенције за безбедност саобраћаја, поднео је извештај о анализи рада локалних савета и безбедности саобраћаја на локалу.

У оквиру дискусије, која је организована у другом делу конференције, присутни представници локалних самоуправа, износили су своје ставове и постављали питања у вези предложених законских прописа, али и указали на проблеме са којима се суочавају као управљачи локалних и некатегорисаних путева, а посебно са недостатком финансијских средстава за квалитетно одржавање истих.

На скупу је представљен и Портал безбедности саобраћаја Ауто-мото савеза Србије који олакшава и унапређује идентификовање највећих саобраћајних проблема и могућих решења.Портал ће омогућавати креирање база података о свим саобраћајним несрећама и њиховим последицама, као и о учесницима у незгодама, податке о стању путева, постојању и позицији сигнализације и осветљења, индикаторима понашања учесника у саобраћају и ставове о опасностима и ризицима.

VRH