15. Jan. 2018 Достављена опрема за топлификацију објеката јавне намене у Богатићу
Video prilog Dostavljena oprema za toplifikaciju objekata javne namene u Bogatiæu
Пројекат загревања јавних установа на даљинско грејање са бушотине ББ1 у Богатићу ускоро би требало да уђе у фазу финалне реализације. Уговор о изградњи система потписан је крајем прошле године, опрема је допремљена, па би наредног лета послови требало да буду завршени. Трошкови изградње топловодне мреже износе око 120 милиона динара, од чега се 75 % финансира из кредита, а остатак из буџета општине Богатић.
 
„Остало је да СО Богатић усвоји ревизију планског документа, односно план генералне регулације за насељено место Богатић, да добијемо потребне грађевинске дозволе и већ завршетком грејне сезоне може да почне опремање подстаница. Само извођење на терену почеће чим временски услови дозволе“, рекао је председник Општине Богатић, Ненад Бесеровац.
 
Оваквим системом грејања уштеда на годишњем нивоу износиће између 12 и 18 милиона динара, а немерљив је и значај смањења загађења ваздуха. Ради се отворени прстенасти систем са подстаницама у сваком објекту, а топловодном мрежом биће обухваћене јавне установе у Богатићу. Радови се изводе по пројекту урађеном у сарадњи са стручњацима Рударско геолошког факултета у Београду, проф. др Дејаном Миленићем и др Аном Врањеш, аутором Студије за топлификацију.
 
„Седам јавних установа у општини Богатић биће обухваћено овим системом грејања , почевши од образовних установа - Предшколске установе, основне и средње школе, затим зграде Општине и Суда и комуналне установе - Полицијска станица и Јавно комунално предузеће. Енергија ће се добијати из геотермалног бунара ББ1, температуре воде 75 степени и издашности 25 литара у секунди. На радост свих нас, пројекат је кренуо у своју реализацију, па ће следећа грејна сезона представити овај геотермални систем у пуној функцији“, изјавила је др Ана Врањеш.
 
Пластичне предизоловане цеви за развод топле воде, немачке компаније РЕХАУ, стигле су у Богатић. Произвођач гарантује оптималну топлотну изолацију и минималне губитке у мрежи, јединственој у Србији, без класичне топлотне станице.
 
„Специфичност овог материјала, поред минималних губитака на траси, је висока поузданост и велика отпорност на хемијски агресивни састав геотермалне воде. Гаранција је 10 година, а у систему нема никаквих металних делова, па самим тим и никаквих опасности од корозивног и агресивног дејства подземних вода“, навео је Душан Тодоровић из компаније Рехау.
 
Геотермална истраживања у Мачви започета су пре више од 35 година, након чега је утврђено да хидрогеотермални потенцијал ове равнице достиже три билиона киловата електричне енергије, који је до дана данашњег остао је готово неискоришћен.
 
ИЗВОР: www.macvainfo.rs/ 
 
VRH