26. Oct. 2017 ПРЕДСТАВНИЦИ ОПШТИНЕ БОГАТИЋ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ „ДИЈАЛОГ О ЖИВОТНОЈ СРЕДИНИ И ЛОКАЛНОМ РАЗВОЈУ“


У Београду 24.10.2017.године у Сава центру, у организацији Министарства заштите животне средине, Министарства државне управе и локалне самоуправе и СКГО одржана је Конференција „Дијалог о животној средини и локалном развоју“. Општину Богатић на Конференцији представљали су председник Општине, Ненад Бесеровац и Оливера Маштраповић, шеф Одсека за буџет и финансије. Присутним учесницима обратили су се Горан Триван, министар заштите животне средине, Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе, Тања Мишчевић, шефица Преговарачког тима за вођење преговора о присутупању Републике Србије ЕУ, Дарко Булатовић, председник СКГО и Мирјана Ћојбашић, државни секретар у Министарству финансија.

Председник Општине, Ненад Бесеровац, у делу Конференције у којој је била предвиђена дискусија са министрима, истакао да Општина Богатић, на пољу заштите животне средине чини пионирске кораке и додао: „До 2013. године имали смо у програму заштите животне средине само организовано прикупљање комуналног отпада на територији насељеног места Богатић, те пролећна и јесења уређења привремених депонија, као и уклањање дивљих депонија у месним заједницама. Кроз програм Exchange 4, 2014. и 2015.године реализовали смо пројекат „Унапређење управљања комуналним отпадом на територији општине Богатић“, а конкретни резултати произашли из самог пројекта су санација привремених депонија у МЗ Метковић и Белотић, као и увођење организованог прикупљања комуналног отпада од стране ЈКП Богатић, у ове две месне заједнице. Из овог пројекта искористили смо и искуства и сугестије партнера из Словеније и у складу са Локалним планом управљања отпадом општине Богатић за период 2011-2021.године, већ крајем 2015. године набавили нов камион аутосмећар, чиме су се стекли услови да се организовано прикупља смеће у још три МЗ, Дубље, Узвеће и Глушци, тако да сада покривамо око 40% територије и домаћинстава, овом комуналном делатношћу.“

Он се захвалио Министарствима заштите животне средине и државне управе и локалне самоуправе, као и Сталној конференције градова и општина, што су окупили локалне самоуправе око овако важне теме и дали смернице за будуће планирање и израду пројеката, везаних за заштиту животне средине, како бисмо што спремније дочекали отварање поглавља 27, у процесу преговора са ЕУ. „За нашу Општину област екологије је од круцијалног значаја, јер смо ми изразито пољопривредна средина, желимо да производимо здраву храну и у сарадњи са новооснованим министарством, уверен сам да ћемо изнаћи начин, да заштитимо земљиште, воду и ваздух, али да пре свега едукујемо наше суграђане и убедимо их колико је важно очувати здравом средину и окружење у којем живимо“, рекао је Бесеровац.

VRH