16. Dec. 2016 Maèvanski Metkoviæ najhumanije selo u Srbiji
Video prilog Maèvanski Metkoviæ najhumanije selo u Srbiji

Najuspešniji pojedinci i institucije u organizovanju akcija davanja krvi prisustvovali su danas, na novogodišnjem prijemu Instituta za transfuziju krvi Srbije. Maèvanski Metkoviæ proglašen je za najuspešniju seosku sredinu u 2016. godini.

Na prijemu u Skupštini grada Beograda, prisutne je pozdravila Ivana Rodiæ, naèelnik Instituta, koja je naglasila da i pored sjajnih rezultata ove godine i dalje rade na promociji davalaštva. Ispred grada Beograda skupu se obratio zamenik gradonaèelnika, gospodin Andreja Mladenoviæ, i istakao podatak da je zavod za transfuziju prikupio oko 2,5 miliona jedinica krvi. Priznanja za humanost dodeljena su u osam kategorija, pa su pored Ministrstva zdravlja i Klinièkog centra Srbije nagraðeni i šampioni solidarnosti u letnjim i zimskim kampanjama, najhumanije škole, sportska društva, opštine, gradovi i sela.

Davalaštvo krvi je sve popularnije kod meštana Maèvanskog Metkoviæa, pa gotovo svaka akcija u ovom selu ima zavidan broj novih davalaca. Sa 113 jedinica prikupljenih na ovogodišnjim akcijama Maèvanski Metkoviæ poneo je laskavo priznanje za najuspešniju seosku sredinu, a plaketu je ispred meštana najhumanijeg sela primio Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatiæ.

“Velika je èast prisustvovati jednom ovakvom skupu i u svoje lièno ime, u ime lokalne samouprave, a pre svega Maèvanskog Metkoviæa, ja vam se najiskrenije zahvaljujem na ovom priznanju. Crveni krst Bogatiæ je oduvek imao podršku Opštine Bogatiæ, ova plaketa je dodatni podstrek da se naša saradnja nastavi”, rekao je Nenad Beserovac.

U institutu navode da je imperativ da ukupna stopa davanja, na nivou republike Srbije bude preko 4 posto. Predstavnici Crvenog krsta Bogatiæ i Osnovne organizacije Crvenog krsta Metkoviæ prisustvovali su današnjem dogaðaju, ponosni na priznanje i podatak da je u ovom selu broj prikupljenih jedinica krvi ove godine, u odnosu na broj stanovnika, èak 15 odsto.

VRH